IndieWire: „Poziţia copilului“, printre cele mai bune filme străine din 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/indiewire-pozitia-copilului-printre-cele-mai-bune-filme-straine-din-2014/

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, a fost inclus printre cele mai bune 30 de filme într-o altă limbă decât engleza ale anului 2014, de reţeaua de critici a site-ului specializat IndieWire, alcătuită din 500 de experţi în cinematografie din lume.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2014

Pe parcursul anului 2014, membrii reţelei de critici a site-ului IndieWire au adăugat notele şi recenziile lor pe paginile dedicate filmelor. Lungmetrajele sunt din toate colţurile lumii – din Franţa, Polonia, Japonia, Chile şi Iran şi multe alte ţări.

Printre producţiile cinematografice care compun lista celor 30 de filme într-o altă limbă decât engleza se numără animaţia „The Wind Rises”, de Hayao Miyazaki, „Stranger by the Lake”, de Alain Guiraudie, „Aşa tată, aşa fiu/ Like Father, Like Son”, de Hirokazu Kore-eda, „Ernest şi Celestine/ Ernest and Celestine”, de Stéphane Aubier, Vincent Patar şi Benjamin Renner, „Omar”, de Hany Abu-Assad, „Gloria”, de Sebastián Lelio, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2013 şi a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar 2014, fără a obţine însă o nominalizare. Totodată, „Poziţia copilului” a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la ediţia din acest an a galei Gopo.

„Poziţia copilului”, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.