Îndrăgitul actor Marcel Iureș, gazda unui nou serial documentar de la HISTORY Channel
https://www.ziarulmetropolis.ro/indragitul-actor-marcel-iures-gazda-unui-nou-serial-documentar-de-la-history-channel/

HISTORY Channel® anunţă lansarea seriei „Enigmele României”, a doua serie locală a televiziunii în România.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2023

Seria este formată din șase episoade de 30 de minute, în care aclamatul actor Marcel Iureș va cerceta o serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse. Serialul va avea premiera românească în luna octombrie la HISTORY Channel.

Actor de teatru și de cinema respectat, Marcel Iureș a lucrat și cu regizori americani legendari precum Brian De Palma și Francis Ford Coppola și a împărțit ecranul cu giganți de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney și Brad Pitt. Filmografia sa internațională include roluri în filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibilă” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Războiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerețe fără tinerețe” (2007) și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (2007). Printre cele mai remarcate filme românești în care a jucat Marcel Iureș se numără „Stejarul” (1992), Balanța” (1992), „Vacanța cea mare” (1988), „Tatăl fantomă” (2011) și „Octav” (2017).

„Suntem încântați anunțăm o nouă producție locală în România, «Enigmele României», unde HISTORY Channel își menține cu mândrie poziția nr. 1 în topul televiziunilor factuale pentru al zecelea an consecutiv și se plasează în top 15 televiziuni la nivel național. Observăm un apetit mare al publicului din România pentru programele care îmbină istoria cu misterul. Prin urmare, am decis să ne concentrăm pe unele dintre cele mai fascinante mistere ale României și nu ne-am putut gândi la o gazdă mai potrivită pentru această emisiune decât Marcel Iureș, care, cu personalitatea sa carismatică, ne va ghida dincolo de narațiunile oficiale ale istoriei, în căutarea răspunsurilor”, comentează Karol Bek, Senior Commercial Director și Country Manager pentru România la A+E Networks Polonia & CEE.

„Sunt încântat să fiu gazda noii serii documentare HISTORY Channel, «Enigmele României». Este o emisiune intrigantă, care sper că îi va familiariza pe telespectatorii noștri cu noi perspective privind personalități și evenimente celebre care au definit istoria României. Cred că această emisiune va fi, de asemenea, o mare oportunitate de a promova moștenirea culturală fascinantă a României în întreaga lume, iar eu sunt onorat să fiu ambasadorul ei”, remarcă actorul Marcel Iureș.

Ținuturile muntoase ale Transilvaniei, și nu numai, sunt excepțional de bogate în mister, enigme și întrebări fără răspuns. Chiar și astăzi, legendele sale globale, particularitățile sale geologice, scrierile preistorice și fenomenele paranormale și inexplicabile îi provoacă deopotrivă pe savanți, precum și pe oamenii de rând, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv al emisiunii.

Cele 6 episoade vor explora mistere și enigme din istoria României, cum ar fi locul în care se află mormântul lui Vlad Țepeș, cauza morții poetului național Mihai Eminescu, căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu sau misterul iahtului Ostara – o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruși, care au fost găsiți uciși aproape de malul românesc al Deltei Dunării în timp ce fugeau de bolșevici.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.