Infinita la Commedia…! Insula măștilor de Enrico Bonavera, în Premieră la Teatrul EXCELSIOR
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinita-la-commedia-insula-mastilor-de-enrico-bonavera-in-premiera-la-teatrul-excelsior/

Teatrul EXCELSIOR vă propune o nouă şi inedită experienţă culturală, miercuri, 15 iunie, de la ora 18.30, în grădina Casei Filipescu-Cesianu – Insula măştilor de Enrico Bonavera.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2022

Un spectacol inspirat din tradiția Commediei dell’Arte.

Cover foto: Insula măștilor

Spectacolul este creat în limbajul scenic al Commediei dell’Arte, un gen teatral fenomen, cu tradiție în Italia secolului al XVI-lea, născut din întâlnirea fericită dintre talentul improvizatoric al actorilor și reacția spontană a publicului. Personajele-măști, simboluri ale unor tipologii umane ușor de recunoscut indiferent de epocă, ne aruncă dincolo de convenție, cu umor și ironie, într-o lume răsturnată în care servitorii și stăpânii fac schimb de roluri.

„Insula măștilor este un spectacol inspirat de textul lui Marivaux – Insula sclavilor, pe care mi-am propus să îl reiau, dar într-o direcție mai puțin moralistă, mai puțin didactică și mai apropiată de Commedia dell’Arte, o direcție care să se concretizeze cu un spectacol accesibil în aer liber, popular, relaxant, aproape de public.

Enrico Bonavera

În spatele jocului măștilor, spectacolul are o temă actuală și importantă, și anume raportul dintre clasele sociale diferite. Pe această insulă, prin magie, stăpânii devin sclavi și sclavii devin stăpâni. În mod evident, în acest schimb de realități, cineva nu este fericit și cineva face abuz de putere. Unica posibilitate pentru a merge mai departe este să se îndeplinească dezideratul de a trăi în pace. O insulă fără sclavi și stăpâni – o utopie, o insulă plutitoare în Univers, așa cum, în fond, este și planeta noastră.(Enrico Bonavera)

Insula măștilor se va juca în grădini, parcuri, pe străzi și în piețe din București și din țară. Regizorul italian Enrico Bonavera se află la cea de-a doua colaborare cu trupa Teatrului EXCELSIOR, după spectacolul Arlecchino și pierdutele iubiri (2018), jucat și în prezent cu mare succes.

Pregătiți-vă să fiți surprinși, căci la Commedia è infinita!

Bilete, aici: https://www.bilet.ro/eveniment/insula-mastilor-9907

* Casa Filipescu-Cesianu este pe Calea Victoriei, 151

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.