InfiniTIFF Cluj: despre revolutia storytelling-ului şi cele mai noile tendinte în film şi tehnologie
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinitiff-cluj-despre-revolutia-storytelling-ului-si-cele-mai-noile-tendinte-in-film-si-tehnologie/

După succesul primei ediţii, infiniTIFF – secţiunea dedicată realităţii virtuale (VR), noilor forme de storytelling şi cinematografiei interactive, revine la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Între 25 mai şi 2 iunie, într-un cadru special amenajat la Cluj Hub, cinefilii precum şi toţi cei pasionaţi de noile forme de storytelling audiovizual, vor avea ocazia să descopere un program incitant de experienţe VR, Live Cinema şi Loop Cinema.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2018

Printre noutățile ediției se numără infiniTIFF Summit – conferința în cadrul căreia vor fi analizate noile tendințe la intersecția dintre film, storytelling și tehnologie, și #Stories on Instagram – un workshop dedicat explorării formatelor narative produse și distribuite prin intermediul acestui tip de social media.

infiniTIFF este susținut și la a doua ediție de Samsung România prin ecosistemul de produse care schimbă viața utilizatorilor – tehnologia Gear VR și noile Samsung Galaxy S9 și S9+, smartphone-urile care reinventează modul în care comunicăm, împărtășim și experimentăm lumea.  „Tehnologia a devenit parte din viața noastră, astfel că în prezent putem crea, ne putem bucura și împărtăși cele mai bune cadre prin simpla utilizare a unui smartphone, a unei camere Gear 360 sau a unor ochelari virtuali. Prin realitatea virtuală putem explora lumi și călători unde dorim; putem experimenta cel mai nou conținut cinematografic sau diverse jocuri și aplicații, iar poveștile celorlalți pot fi trăite și de noi, direct de pe primul rând”, a declarat Simona Panait, Head of Corporate Marketing & Communications South-East Europe.

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, infiniTIFF își propune să creeze o comunitate interdisciplinară, formată din cinefili, creativi, experți în tehnologie și influenceri din domeniu dispuși să depășească granițele convenționale ale storytelling-ului. Construind un grup atât de divers și complex de profesioniști, platforma creează un mediu propice creației și colaborării între domenii.

„Cu a doua ediție infiniTIFF continuăm să explorăm noile forme ale storytellingului audiovizual și intersecția dintre film, storytelling și tehnologie, dincolo de forme cinematografice tradiționale prezentate la TIFF. Celor interesați le oferim un triptic de posibilități de a ni se alătura în acest spațiu interdisciplinar al inovației și experimentelor: ca spectator al programelor VR, Youtube și cinema  live, ca participant la un workshop de #Storytelling pe Instagram și ca public la o conferință internațională pe aceste teme.“, subliniază curatorul programului, Erwin M. Schmidt (Berlin), fondatorul studioului de inovație Cinemathon axat pe noile technologii în industria filmului (www.cinemathon.international) și co-fondatorul unui co-working space pentru antreprenori si creativi in film si technologie, The FilmTech Office (www.filmtechoffice.com).

infiniTIFF Summit – profesioniștii din industria filmului întâlnesc experții din domeniul tehnologiei

Cum arată evoluția comună a storytelling-ului și a tehnologiei și care este potențialul acestei fuziuni? infiniTIFF Summit (miercuri, 30 mai) este un eveniment care își propune să exploreze acest topic, în cadrul căruia experții internaționali vor oferi răspunsuri profesioniștilor din lumea filmului, dar și celor din alte domenii creative și tehnologice.

Cele mai noi forme de storytelling, inovațiile tehnologice care vor revoluționa producția de film și modelele financiare aplicate pe nevoile industriei se numără printre punctele principale abordate în cadrul conferinței de către specialiștii invitați din Europa. Ricardo J. Mendez (Berlin), Directorul Tehnic Samsung NEXT, Sten Saluveer (Tallinn), fondatorul și CEO-ul Acceleratorului Creativ Storytek, Prof. Thomas Langhanki (Berlin), Fondatorul Experimental Game, regizorii Katarzyna Kifert și Dawid Marcinkowski – duo-ul Kissinger Twins și Irina Albita  (Londra), co-fondatoarea Big Couch sunt invitații speciali ai evenimentului și speakerii care vor inspira publicul la prima ediție infiniTIFF Summit. Descoperind noi forme de colaborare între domenii, participanții vor fi provocați să regândească modul în care sunt realizate, distribuite și prezentate produsele audio-vizuale în contextul tehnologic aflat într-o continuă dezvoltare.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook la prețul de 100 RON.

Workshop infiniTIFF: #Stories on Instagram

Una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, Instagram, pune la dispoziția utilizatorilor o gamă tot mai mare de caracteristici care au atras în ultimii ani atenția brandurilor și a influencerilor. Pentru prima oară în cadrul unui festival de film prestigios, atelierul infiniTIFF va pune accentul pe potențialul narativ al acestei platforme, cu accentul îndreptat asupra Story-urilor.

Timp de patru zile, între 26 și 29 mai, participanții vor explora caracteristicile narative și vizuale ale interfeței Instagram, descoperind și aplicând secretele folosite de profesioniștii din social media, sub îndrumarea Kissinger Twins (Polonia), un duo creativ multi-premiat, specializat în storytelling-ul vizual interactiv.

#Story-urile create în cadrul atelierului cu Samsung Galaxy S9  vor fi prezentate în cadrul Summit-ului infiniTIFF și vor fi publicate pe toate rețelele TIFF.

Workshopul se adresează profesioniștilor din lumea cinematografică, designerilor, creativilor din domeniul tehnologiei, scenariștilor, programatorilor, artiștilor vizuali, pasionaților de animație si jocuri, tuturor celor interesați să dezvolte un limbaj propriu de narațiune audio-vizuală pe Instagram. Cei interesați pot aplica aici.

Pentru a te înscrie la workshop trebuie doar să completezi formularul disponibil online până la data limită de 11 mai 2018. 15 participanți vor fi ulterior selectați în baza scrisorii de motivație și a experienței în domeniul vizual / audio-vizual și în social media, informații trimise prin intermediul formularului de înscriere.

Foto: InfiniTIFF Cluj – facebook

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.