InspiraTIFF cu Mihnea Măruță: Cristi Puiu, despre pandemie, familie și filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/inspiratiff-cu-mihnea-maruta-cristi-puiu-despre-pandemie-familie-si-filme/

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruţă este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroşi invitaţi ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2020

În săptămâna în care TIFF ar fi trebuit să deschidă ediția cu numărul 19, cineastul va vorbi despre trăirile și reflecțiile sale în această perioadă plină de incertitudini, cultivarea fricii în timpul pandemiei, temerea că se deschide calea unor regimuri autoritare, fuga de politică a generației decrețeilor, familie, și despre noul său film, Malmkrog, premiat la Berlin.

Interviul va putea fi vizionat gratuit pe unlimited.tiff.ro, de oriunde din lume, luni, 25 mai, de la ora 20.00. Dialogul va fi disponibil în avans pentru abonații platformei.

***

Mie nu îmi mai vine să fac film. Oricum, din plecare, actorul se teme pentru imaginea lui, acum o să se teamă și pentru sănătatea lui, deci eu ce-aș fi liber să-i cer lui? 

Îmi doresc din toată inima să nu am dreptate, dar nu e posibil ce se întâmplă, să hrănești frica și ura, să ai un pachet de politicieni care să cânte într-un glas, iar mass-media să cânte într-o voce… Dacă oamenii nu văd în asta semnul dictaturii, atunci în ce? – Cristi Puiu

***

Cum se schimbă lumea sub ochii noștri? Personalități și voci relevante în cultură, tehnologie, educație, medicină, antreprenoriat, marketing și alte domenii cheie vor discuta cu jurnalistul Mihnea Măruță despre frământările și provocările vremurilor actuale, oferind inspirație, ghidaj și posibile răspunsuri. Interviurile pot fi urmărite gratuit în fiecare luni, de la 20.00, pe TIFF Unlimited, și pot fi accesate oricând de abonați.

InspiraTIFF este un proiect mai amplu, care-și propune să reunească antreprenori, lideri, vizionari, inovatori și artiști, într-un eveniment care să includă prezentări interactive, masterclass-uri, workshop-uri, dar și expoziții, performance-uri și evenimente de socializare. Mai multe detalii, aici.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.