„Întâlnire la muzeu” cu sculptorul Virgil Scripcariu
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-la-muzeu-cu-sculptorul-virgil-scripcariu/

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) vă invită joi, 24 februarie 2022, ora 18.00, la o „Întâlnire la muzeu” cu sculptorul Virgil Scripcariu.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2022

În cadrul întâlnirii cu Călin Stegerean, directorul general al MNAR, se va discuta despre proiecte muzeale și culturale dezvoltate prin inițiative private, precum este cel fondat chiar de Virgil Scripcariu, Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu, dar și despre sculptura românească contemporană și implicarea artiștilor în proiecte culturale și educaționale complementare celor instituționale.

Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice. Evenimentul face parte din seria activităților pentru public desfășurate în intervalele orare sau zilele când spațiile expoziționale nu sunt accesibile publicului și va avea loc doar în format online, pe pagina Facebook a MNAR.

Virgil Scripcariu s-a născut la Vatra Dornei în 1974. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte din București, între 1998 și 2005, la clasa lui Vasile Gorduz; a fost bursier Theodor Aman (200), iar în anul următor a fost finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima, acordat de Fundația Anonimul. În 2008 a expus în cadrul Bienalei de arhitectură de la Veneția, având o contribuție importantă în elaborarea conceptului și structurarea Pavilionului României. Are importante lucrări de for public în țară. A participat la numeroase expoziții în țară și străinătate: Romanian Design Week 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia 2012, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC 2010 și în Israel, Belgia, Japonia, Italia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, iar anul 2021 s-a încheiat cu o expoziție personală  la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii, cel mai recent proiect al său fiind Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu,  un spațiu cultural pornit din dorința de a împrieteni copiii și adulții cu patrimoniul și de a pune în lumină moștenirea culturală a comunității din Piscu, o veche vatră de olari cu o istorie culturală bogată, singura din apropierea capitalei în care încă se produce ceramică țărănească.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.