Interviu cu David Duchovny. Mulder din X Files a scris o carte: „Suntem primate cu ceva mai puțin păr, suntem animale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviu-cu-david-duchovny-mulder-din-x-files-a-scris-o-carte-suntem-primate-cu-ceva-mai-putin-par-suntem-animale/

Actorul David Duchovny vorbeşte în premieră într-un interviu acordat în România despre noul său roman, „Holy Cow”. Publicat în româneşte la Editura Polirom, romanul este o fabulă despre cruzimea oamenilor.

Un articol de Ziarul Metropolis|20 august 2015

„Animalele au devenit personaje în povești încă de la-ncepturile omenirii. Eu am crescut cu Fabulele lui Esop. Ce lecții ne pot învăța animalele? Suntem primate cu ceva mai puțin păr. Suntem animale.”, povestește actorul David Duchovny într-un interviu acordat jurnalistei Ana-Maria Onisei, pe blogul personal.

coperta15

„Holy Cow”, romanul scris de David Duchovny și publicat în românește la Editura Polirom, este o fabulă cu trei personaje: Elsie, o vacă – personajul principal, un porc și-un curcan. Lumea văcuței Elsie se răstoarnă când își dă seama că e crescută într-o fermă și urmează să fie tăiată. Așa că decide să se salveze și organizează propria evadare.

Inițial, David Duchovny a propus povestea studiourilor Disney și Pixar, sub formă de scenariu pentru un film animat, dar a fost refuzat. În carte, Duchovny ironizează și lumea Hollywood-ului, dar și voracitatea oamenilor în plin capitalism, de la era consumului la lupta pentru supremația religiilor.

Mai multe declarații ale actorului David Duchovny, în materialul de pe blogul www.anamariaonisei.ro, aici.

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.