„Întoarcerea în Havana”, din 14 august, la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/intoarcerea-in-havana-din-14-august-la-cinema/

„Întoarcere în Havana,” în regia lui Laurent Cantet (premiat în 2008 cu Palme d’Or pentru Entre les Murs) va avea premiera în România pe 14 august. Filmul este distribuit în cinematografele autohtone de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2015

Apusul, pe o terasă situată deasupra Havanei. Cinci prieteni s-au întâlnit pentru a sărbători întoarcerea lui Amadeo după 16 ani de exil. De la apus până în zori s-au lăsat în voia amintirilor povestind despre tinereţea lor, despre grupul pe care îl formau atunci, despre încrederea în viitor, dar şi despre dezamăgirile suferite.

„Prin destăinuirile aduse de revenirea acestor personaje în Cuba, am încercat să construim un portret probabil şi realist al acelor bărbaţi şi femei care în tinereţile lor participau activ în viaţa socială a vremii şi care, la fel ca mulţi alţii, au visat că roadele sacrificiilor din prezent (acum trecut) vor fi culese în viitor.”, a declarat Leonardo Padura, scriitor si jurnaist cubanez, autor al romanului Povestea vieții mele, care stă la baza filmului.

De obicei sunt mai reţinut: depind mai mult de substratul ascuns în text lucrând la elementele dintr-o scenă care ar putea crea diversiune. De data aceasta mi-am permis să filmez lamentările şi exploziile furiei. Scriitura lui Padura m-a invitat să aleg această cale pe care m-au condus si actorii. Astfel, filmul ia un grad de emoţii pe care am putut să le simt de la primele repetiţii şi din serile petrecute acolo. – Laurent Cantet

Toți actorii din distribuție sunt cubanezi, iar filmările au durat 17 zile și au avut loc într-o sigură locație.

„Ideea a fost să aducem realitatea oraşului pe terasă în loc să rătăcim pe străzi. În Havana totul pare aproape. Zgomotele sunt invazive, locuieşti într-un colectiv. (…) În prima zi de filmare am fost loviţi de o furtună tropicală. Era apă de 1,5 m pe stradă şi nu ştiu câte case s-au prăbuşit.“, a mai precizat regizorul.

Distribuție

Tanía – ISABEL SANTOS
Eddy – JORGE PERUGORRÍA
Rafa – FERNANDO HECHEVARRÍA
Amadeo – NÉSTOR JIMÉNEZ
Aldo – PEDRO JULIO DÍAZ FERRÁN

Filmul a fost premiat la două importante festivaluri internaționale de film: Veneția și la San Paolo.

Foto: Intoarcerea în Havana – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.