Intrare liberă pentru poeți la „Paterson”, de Jim Jarmusch. Mircea Dinescu, invitat special
https://www.ziarulmetropolis.ro/intrare-libera-pentru-poeti-la-paterson-de-jim-jarmusch-mircea-dinescu-invitat-special/

„Paterson”, cel mai recent film al lui Jim Jarmusch, face o reverenţă în faţa poeţilor români. Aceştia sunt invitaţi să vizioneze filmul în cinematografe doar prezentându-se la proiecţii cu un propriul volum de poezii. La lansarea din 16 februarie, la Cinemateca UNION, publicul va avea ocazia să întâlnească în sală poeţi precum Mircea Dinescu, Florin Iaru sau Marius Chivu.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2018

La acest adevărat „recensământ al poeților” participă Cinemateca UNION (16 februarie, ora 19:00, 17 februarie, ora 19:00, 18 februarie, ora 19:00), Cinema Victoria – Cluj și Cinema Modern Suceava, din 16 februarie, respectiv Cinema Elvire Popesco – începând cu 21 februarie.

„Paterson”, unul dintre cele mai frumoase filme despre poezie, redă atmosfera din „orașul poeților”, Paterson, New Jersey, așa cum este ea percepută de un șofer de autobuz. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului și imagismului în literatură și autor al celebrului poem epic „Paterson”, respectiv Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation. Antologia „Howl și alte poeme” de Allen Ginsberg a fost tradusă în limba română de Petru Ilieșiu și Domnica Drumea, aceasta din urmă anunțându-și prezența la proiecția de vineri seară, de la Cinemateca UNION. De asemenea, în film se face referire și la versurile lui Emily Dickinson.

Poeziile „în stilul” lui William Carlos Williams au fost scrise special pentru acest film de Ron Padgett, unul dintre poeții preferați ai lui Jim Jarmusch. Cu o excepție: unul dintre poeme îi aparține însuși regizorului.

Filmul „Paterson” a fost nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2016, unde a și obținut un inedit premiu Palm Dog.

Jim Jarmusch este, poate cel mai important regizor independent american în viață, obținând peste 30 de premii în peste 30 de ani de carieră, cinci la Cannes (pentru „Stranger Than Paradise”, „Mystery Train”, „Coffee and Cigarettes” sau „Broken Flowers”), două la Locarno, unul la Sundance Film Festival.

Din casting fac parte actorii Adam Driver, devenit celebru în toată lumea grație rolului din  „Star Wars: Episode VII – The Force Awakenes”, după ce se lansase la frații Cohen în „Inside Llewlyn Davis”. Lui Driver îi dă replica Golshifteh Farahani, o foarte specială actriță de origine iraniană, în plină ascensiune, actriță care a obținut primul premiu la vârsta de 14 ani pentru rolul din „The Pear Tree”.

Provocare inedită de Ziua Îndrăgostiților

De Ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie, „Paterson” a lansat o altă provocare inedită: cuplurile care vin cu o carte de versuri la avanpremiera filmului de la Cinemateca UNION, la ora 19:00, plătesc un singur bilet.

Din 16 februarie, filmul va putea fi vizionat în București (Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa), Cluj (Cinema Victoria și Cinema Florin Piersic), Suceava – Cinema Modern, Târgu Jiu – Cinema Sergiu Nicolaescu.

Din 17 februarie, filmul intră la Cinema Dacia din Piatra Neamț, iar din 21 februarie la Cinema Elvire Popesco din București și Cinema Patria din Craiova.

Filmul „Paterson” este distribuit în România de Voodoo Films.

Foto: Paterson – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.