Între Paris, New York și frontul de război – tinerețea Reginei Ana
https://www.ziarulmetropolis.ro/intre-paris-new-york-si-frontul-de-razboi-tineretea-reginei-ana/

Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris şi a copilărit în Franţa.

Un articol de Liliana Matei|3 august 2016

După izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi, apoi, în Statele Unite ale Americii. În ciuda relațiilor pe care familia sa le avea cu majoritatea caselor regale europene, Ana nu a beneficiat de un mediu înstărit. Așa că a trebuit să muncească în timpul studiilor (la Parson’s School of Design), ca orice student american. Viitoarea regină a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s din New York.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A lucrat ca șofer de ambulanță, pe fronturile din Algeria, Maroc, Italia, Luxembourg și Germania. Pentru curajul său, a primit “Crucea de Război”.

Se spune că Regele Mihai al României o plăcea pe prințesa Ana din vedere (o zărise în imaginile filmate în timpul războiului). Regina mama Elena a încercat să-i aducă împreună pe cei doi, dar abilitățile ei de pețitoare au dat roade de-abia în 1947, când cei doi s-au întâlnit la Londra, cu ocazia unei nunți regale.
Ana, neobișnuită cu evenimentele de acest gen, nu și-a dorit să-l întâlnească pe Mihai într-un context așa de oficial.
Așa că a plănuit să meargă incognito în gara din Paris de unde Mihai urma să ia trenul pentru Londra, ca să-și observe pretendentul, fără să fie observată. Planul nu i-a reușit, așa că l-a cunoscut pe Mihai, întâmplător, la hotelul Claridge’s din Londra, unde venise să-și salute părinții. A fost atât de emoționată la această întâlnire neașteptată încât și-a lovit militărește călcâiele când i-a fost prezentat Mihai. Se spune că această stângăcie l-a fermect pe rege; 16 zile mai târziu, avea să-i ceară mâna, în drum spre Lausanne.

Peste numai câteva săptămâni, Regele Mihai a fost forțat să abdice. În plus, Biserica Ortodoxă a refuzat să le dea binecuvântarea pentru nuntă, pentru că Ana era romano-catolică, iar Mihai ortodox. Ana s-a măritat cu Mihai în 1948, fără să primească aprobarea Bisericii Catolice. Părinții ei, la insistențele familiei Bourbon-Parma, nu au fost prezenți la nuntă.

Astfel, fost vânzătoare de la Macy’s a devenit Regina Ana a României, care n-a pus piciorul în țară în următorii 44 de ani. Au urmat vremuri grele.

„Când ne-am căsătorit”, povestea regina într-un interviu acordat Eugeniei Vodă în 2008, „regele, cu generozitatea lui moștenită de la Regina Elena, mi-a dăruit un formidabil colier de diamante. Cred că există fotografii în care îl poartă Regina Maria. L-am primit cadou și când n-am mai avut bani, nici noi, nici Regina, l-am vândut. Am vândut toate bijuteriile pe care le-am primit. Am păstrat ceasul și perlele astea și așa am putut s-o ajutăm pe Regină. Dar, când n-am mai avut nimic, n-am mai putut s-o ajutăm. Atunci a trebuit să vândă Villa Sparta. Pentru ea, a fost ceva îngrozitor. A venit să locuiască într-un apartament la Lausanne, dar nu era același lucru. Ne-a dat din mobila ei, ce-a mai putut salva. Și acum, la Săvârșin, avem multe care provin de la Villa Sparta.”

Regele Mihai I şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regina Ana a murit acum două zile, pe 1 august. Sicriul va fi adus în ţară pe 9 august şi va fi transportat la Castelul Peleş, iar miercuri, 10 august, acesta va fi transportat la Sala tronului din Palatul Regal. Sâmbătă, va fi depus în Piaţa Palatului, pe un catafalc. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 13 august, la ora 15.00, într-o ceremonie privată, la Curtea de Argeş. Guvernul a decis ca 13 august să fie zi de doliu naţional.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.