Ioana Bulcă, 88. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-bulca-88-la-multi-ani/

Actriţa de teatru şi film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariţie pe marele ecran a fost cea din filmul ”La Moara cu noroc” (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ”Restul e tăcere” (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2016

Ioana Bulcă s-a născut 7 ianuarie 1936, la Podari, județul Dolj. Și-a petrecut copilăria la Sibiu și a absolvit Liceul teoretic din același oraș. În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Ion Finteșteanu, asistent Sanda Manu.

La Teatrul Național din București, unde a jucat începând din anul 1960, a fost distribuită de-a lungul anilor în zeci de piese

Ioana Bulca, Premiul Gopo pentru ''cea mai bună actriță a anului 2008

Ioana Bulca

Activitatea sa teatrală și cinematografică a fost răsplătită cu numeroase premii și medalii dintre care amintim, ultimele dintre acestea: Premiul de excelență pentru întreaga activitate la Festivalul ”Transilvania International Film Festival” de la Sibiu, în 2007; Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film B-EST, în 2008; Premiul Gopo pentru ”cea mai bună actriță a anului 2008″, pentru rolul Aristizza Romanescu din filmul ”Restul e tăcere”, în 2009.

Toată viaţa am luptat pentru adevăr şi pentru frumos. Am şi pierdut, dar am şi câştigat, pentru că oamenii nu suportă adevărul decât cu mare greutate. Ori ţi-i faci prieteni pe viaţă, ori ţi-i faci duşmani, dar mie nu-mi pasă, căci sunt de acord cu ce spune marele romantic englez Keats: «A thing of beauty is a joy for ever», în poemul lui formidabil…  (…) Important este să îmbătrâneşti cu demnitate, cu şira spinării dreaptă. – Ioana Bulcă.

Ioana Bulcă este membru fondator al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Ioana Bulcă – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.