Ioana Bulcă, 88. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-bulca-88-la-multi-ani/

Actriţa de teatru şi film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariţie pe marele ecran a fost cea din filmul ”La Moara cu noroc” (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ”Restul e tăcere” (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2016

Ioana Bulcă s-a născut 7 ianuarie 1936, la Podari, județul Dolj. Și-a petrecut copilăria la Sibiu și a absolvit Liceul teoretic din același oraș. În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Ion Finteșteanu, asistent Sanda Manu.

La Teatrul Național din București, unde a jucat începând din anul 1960, a fost distribuită de-a lungul anilor în zeci de piese

Ioana Bulca, Premiul Gopo pentru ''cea mai bună actriță a anului 2008

Ioana Bulca

Activitatea sa teatrală și cinematografică a fost răsplătită cu numeroase premii și medalii dintre care amintim, ultimele dintre acestea: Premiul de excelență pentru întreaga activitate la Festivalul ”Transilvania International Film Festival” de la Sibiu, în 2007; Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film B-EST, în 2008; Premiul Gopo pentru ”cea mai bună actriță a anului 2008″, pentru rolul Aristizza Romanescu din filmul ”Restul e tăcere”, în 2009.

Toată viaţa am luptat pentru adevăr şi pentru frumos. Am şi pierdut, dar am şi câştigat, pentru că oamenii nu suportă adevărul decât cu mare greutate. Ori ţi-i faci prieteni pe viaţă, ori ţi-i faci duşmani, dar mie nu-mi pasă, căci sunt de acord cu ce spune marele romantic englez Keats: «A thing of beauty is a joy for ever», în poemul lui formidabil…  (…) Important este să îmbătrâneşti cu demnitate, cu şira spinării dreaptă. – Ioana Bulcă.

Ioana Bulcă este membru fondator al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Foto: Ioana Bulcă – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.