Ion Caramitru şi Dorina Lazăr, înlăturaţi pe motiv de vârstă?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-si-dorina-lazar-inlaturati-pe-motiv-de-varsta/

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că Ion Caramitru şi Dorina Lazăr ar putea fi înlăturaţi de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o OUG din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani. Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a vorbit, […]

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2014

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că Ion Caramitru şi Dorina Lazăr ar putea fi înlăturaţi de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o OUG din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituţiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani.

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a vorbit, marţi, la Comisia de cultură a Senatului despre prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013.

În acest context, Gigel Ştirbu a spus că există anumite lucruri care ar trebui schimbate sau reglementate în cadrul legislaţiei, făcând referire şi la această Ordonanţă iniţiată de fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, notează Mediafax.

El a subliniat însă că, în urma discuţiilor cu foarte mulţi factori de decizie din domeniul artelor spectacolului şi din domeniul managementului din cadrul instituţiilor de cultură, a ajuns la concluzia că aceste persoane: „sunt persoane de o probitate profesională desăvârşită”. „Şi, ca atare, cred că experienţa acumulată într-o anumită perioadă de timp trebuie pusă în valoare şi în slujba spectatorului şi cetăţeanului”.

Ion Caramitru

Gigel Ştirbu, ministrul Culturii

El a mai declarat pentru presă că, la ora actuală, Ordonanţa 68 îşi produce efectele. „A trecut de Senat, a fost votată de plenul Senatului, se află la Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor. Probabil în primă şedinţă, la începutul sesiunii viitoare, după 1 februarie, va intra în dezbaterea acestei comisii”, a spus Ştirbu.

„Există anumite amendamente. Sunt anumite persoane care deţin funcţii de conducere la nivelul instituţiilor pentru cultură din Bucureşti sau din ţară, persoane care au o mare autoritate profesională. Domnul Caramitru este un nume care poate fi adus în discuţie. Doamna Dorina Lazăr este altul.

Ion Caramitru

Dorina Lazăr, directoarea teatrului Odeon

Sunt mulţi alţii, care, de-a lungul timpului, au dat dovada vie a faptului că sunt anumite personalităţi în domeniul dumnealor. Şi, pe lângă faptul că reprezintă personalităţi unanim recunoscute în domeniul dumnealor de activitate, au demonstrat faptul că sunt şi foarte buni manageri în ceea ce fac.

Acum, după o anumită experienţă căpătată de-a lungul timpului, ar fi din punctul meu de vedere greşit să nu profităm de experienţa domniilor lor, atât noi, cât şi cei care consumă cultură în instituţiile pe care domniile lor le conduc. Conform acestei OUG, atunci când ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, ar fi trebuit ca mandatul să le înceteze”, a mai spus ministrul Culturii.

Gigel Ştirbu a mai spus că, în prezent, Ion Caramitru este „în plin mandat de manager” la Teatrul Naţional Bucureşti. „Nu şi-a terminat mandatul”, a spus Ştirbu. El a ezitat să răspundă însă la întrebarea dacă, potrivit OUG, Ion Caramitru se află în prezent în ilegalitate, întrucât a depăşit deja vârsta 65 de ani. Ion Caramitru are 71 de ani.

Pe de altă parte, în timpul discuţiilor de marţi din Comisia de cultură a Senatului, senatorul PSD Alexandru Mazăre a spus că, de multe ori, Parlamentul a fost „obturat” în activitatea sa din cauza unor ordonanţe de urgenţă, cărora parlamentarii nu le înţelegeau urgenţa.

Acesta i-a cerut actualului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să studieze cu exactitate această temă. „Suntem de acord cu tot ce aţi spus, dar să vedem dacă ne putem încadra în prevederile legislaţiei muncii”, a mai spus Mazăre.

În schimb, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că îşi doreşte de la „aceşti mari maeştri” de peste 65 de ani mai multă regie şi mai puţin ca aceştia să aibă „drept de semnătură pe bani”.

Ion Caramitru

Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat

De asemenea, senatorul Georgică Severin a spus că Senatul „a modificat proiectul iniţial cu care a venit Ministerul Culturii în care se spunea că, în momentul în care au împlinit 65 de ani, pa”.

„Dacă îi prinde în mandat pot să şi-l termine, dar, dacă au terminat mandatul, să continue din nou la 70 de ani… Creăm un precedent mult prea periculos. Nimeni nu-i împiedică pe aceşti mari maeştri să meargă pe valenţele artistice, nu trebuie neapărat să fie cei care au dreptul de semnătură pe bani. Hai să fim serioşi. Prefer să văd mai multă regie şi mai puţin management de la aceste glorii”, a mai spus Georgică Severin.

Foto cu Ion Caramitru , Gigel Ştirbu, Dorina Lazăr şi Georgică Severin  – cinemagia, wikipedia şi facebook.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.