Jack şi mecanica inimii. O animaţie excentrică de public
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-si-mecanica-inimii-o-animatie-excentrica-de-public/

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 iunie 2015

Apariţia ca personaj secundar a celebrului George Melies, purtând cu el o cameră de filmat şi etalându-şi interesul pentru trucurile fantastice pe care le poate oferi această nouă descoperire tehnică, este cheia prin care se cere interpretat „Jack şi mecanica inimii” („Jack et la mecanique du coeur”).

Un film de animaţie cu structură de basm clasic realizat de Mathias Malzieu şi Stephane Berla după un roman de succes al celui dintâi. În fond, Melies, prin ale sale prime exerciţii de fantasy cinematografic, este precursorul (şi al) filmului de animaţie, aflat la antipodul realismului documentar oferit de fraţii Lumiere.

Plasarea poveştii la sfârşitul secolului al XIX-lea face firească, pe de altă parte, adoptarea unei estetici vizuale steampunk cu nuanţe de gotic, care ambalează o poveste de dragoste între Jack, a cărui inimă a fost înlocuită la naştere cu un ceas cu cuc, şi o tânără cântăreaţă mioapă, Miss Acacia.

Acest mic şiretlic al inimii mecanice – la propriu – care, la orice emoţie puternică, riscă să nu mai funcţioneze este un alt fel de a vorbi despre clasicele tulburări cauzate de iubire, o temă adecvată pentru o astfel de animaţie de mare public despre intrarea în lume – cu toate riscurile ei – a unui tânăr sensibil.

Unele personaje şi „decoruri” par inspirate din universul lui Tim Burton, a cărui influenţă asupra celor doi cineaşti-realizatori este vizibilă, fără a fi însă şi inhibatoare.
Mathias Malzieu, care este şi liderul unei trupe franceze de rock, Dionysos, şi Stephane Berla plusează şi îşi condimentează filmul cu numeroase momente muzicale. O alegere care poate face filmul atrăgător pentru un public mai larg, dar care riscă în acelaşi timp să-i deranjeze pe fanii de animaţie în căutarea unor tehnici mai puţin facile de acroşaj emoţional.07
/07
/20

PREVIEW Două cinecluburi în aer liber - F-SIDES şi CINEVARA - le oferă cinefililor din Bucureşti şansa să vadă filme realizate de femei şi filme din patrimoniul cinematografiei.

07
/07
/20

Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, între 31 iulie și 9 august, la Cluj-Napoca.

05
/07
/20

CRONICĂ DE FILM Scris și regizat de Nicolas Bedos, „La Belle Époque” (2019), prezentat anul trecut la Cannes în afara competiției și programat să deschidă ediția amânată din acest a TIFF-ului clujean, este o comedie tipic franceză cu vedete. Eternul subiect al cuplurilor în criză este ambalat puțin diferit, însă fără nimic memorabil.

04
/07
/20

S-a deschis Grădina cu Filme – Cinema & More: film românesc, documentare despre mari coregrafi, muzicieni sau creatori de modă, concerte, teatru, spectacole de improvizație și dezbateri, într-un program special în aer liber.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

Pagina 1 din 26412345...102030...Ultima »