Jack şi mecanica inimii. O animaţie excentrică de public
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-si-mecanica-inimii-o-animatie-excentrica-de-public/

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 iunie 2015

Apariţia ca personaj secundar a celebrului George Melies, purtând cu el o cameră de filmat şi etalându-şi interesul pentru trucurile fantastice pe care le poate oferi această nouă descoperire tehnică, este cheia prin care se cere interpretat „Jack şi mecanica inimii” („Jack et la mecanique du coeur”).

Un film de animaţie cu structură de basm clasic realizat de Mathias Malzieu şi Stephane Berla după un roman de succes al celui dintâi. În fond, Melies, prin ale sale prime exerciţii de fantasy cinematografic, este precursorul (şi al) filmului de animaţie, aflat la antipodul realismului documentar oferit de fraţii Lumiere.

Plasarea poveştii la sfârşitul secolului al XIX-lea face firească, pe de altă parte, adoptarea unei estetici vizuale steampunk cu nuanţe de gotic, care ambalează o poveste de dragoste între Jack, a cărui inimă a fost înlocuită la naştere cu un ceas cu cuc, şi o tânără cântăreaţă mioapă, Miss Acacia.

Acest mic şiretlic al inimii mecanice – la propriu – care, la orice emoţie puternică, riscă să nu mai funcţioneze este un alt fel de a vorbi despre clasicele tulburări cauzate de iubire, o temă adecvată pentru o astfel de animaţie de mare public despre intrarea în lume – cu toate riscurile ei – a unui tânăr sensibil.

Unele personaje şi „decoruri” par inspirate din universul lui Tim Burton, a cărui influenţă asupra celor doi cineaşti-realizatori este vizibilă, fără a fi însă şi inhibatoare.
Mathias Malzieu, care este şi liderul unei trupe franceze de rock, Dionysos, şi Stephane Berla plusează şi îşi condimentează filmul cu numeroase momente muzicale. O alegere care poate face filmul atrăgător pentru un public mai larg, dar care riscă în acelaşi timp să-i deranjeze pe fanii de animaţie în căutarea unor tehnici mai puţin facile de acroşaj emoţional.



25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.