Jack şi mecanica inimii. O animaţie excentrică de public
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-si-mecanica-inimii-o-animatie-excentrica-de-public/

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 Iunie 2015

Apariţia ca personaj secundar a celebrului George Melies, purtând cu el o cameră de filmat şi etalându-şi interesul pentru trucurile fantastice pe care le poate oferi această nouă descoperire tehnică, este cheia prin care se cere interpretat „Jack şi mecanica inimii” („Jack et la mecanique du coeur”).

Un film de animaţie cu structură de basm clasic realizat de Mathias Malzieu şi Stephane Berla după un roman de succes al celui dintâi. În fond, Melies, prin ale sale prime exerciţii de fantasy cinematografic, este precursorul (şi al) filmului de animaţie, aflat la antipodul realismului documentar oferit de fraţii Lumiere.

Plasarea poveştii la sfârşitul secolului al XIX-lea face firească, pe de altă parte, adoptarea unei estetici vizuale steampunk cu nuanţe de gotic, care ambalează o poveste de dragoste între Jack, a cărui inimă a fost înlocuită la naştere cu un ceas cu cuc, şi o tânără cântăreaţă mioapă, Miss Acacia.

Acest mic şiretlic al inimii mecanice – la propriu – care, la orice emoţie puternică, riscă să nu mai funcţioneze este un alt fel de a vorbi despre clasicele tulburări cauzate de iubire, o temă adecvată pentru o astfel de animaţie de mare public despre intrarea în lume – cu toate riscurile ei – a unui tânăr sensibil.

Unele personaje şi „decoruri” par inspirate din universul lui Tim Burton, a cărui influenţă asupra celor doi cineaşti-realizatori este vizibilă, fără a fi însă şi inhibatoare.
Mathias Malzieu, care este şi liderul unei trupe franceze de rock, Dionysos, şi Stephane Berla plusează şi îşi condimentează filmul cu numeroase momente muzicale. O alegere care poate face filmul atrăgător pentru un public mai larg, dar care riscă în acelaşi timp să-i deranjeze pe fanii de animaţie în căutarea unor tehnici mai puţin facile de acroşaj emoţional.22
/02
/19

Toate problemele par să fi înghețat sub stratul uriaș de zăpadă în acest orășel nordic. Nels Coxman (Liam Neeson), cetățean model și familist convins, este pus la grea încercare în momentul în care fiul sau este găsit mort în circumstanțe foarte misterioase.

21
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Cu „The Favourite” (2018), grecul Yorgos Lanthimos se instalează confortabil în zona mainstream a cinema-ului de autor. Este cel mai puțin perturbator film al său și, probabil, cel mai relaxat, chiar dacă sunt prezente toate mărcile sale stilistice. O lejeritate și o lipsă de încrâncenare binevenite.

21
/02
/19

“Charleston” (regia Andrei Crețulescu), “Dragoste 1. Câine” (regia Florin Șerban), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), “Moromeții 2” (regia Stere Gulea) și “Pororoca” (regia Constantin Popescu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film. Câstigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 20.00, pe Film Now.

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

12
/02
/19

Franco Zeffirelli alături de Robert Powell pe platourile de filmare la Iisus din Nazareth (1976). Regizorul şi producătorul de film, teatru şi operă Franco Zeffirelli împlinește, astăzi, 96 de ani.

12
/02
/19

Filmat în haoticele cartiere din Liban, CAPERNAUM prezintă povestea inspirațională a unui băiețel care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovații în picioare), este acum considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Capernaum intră din 8 martie (2019) în cinematografele din România.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră mondială în secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, „Monștri.”, debutul în regia de lungmetraj al lui Marius Olteanu, este un film care tratează cu delicatețe un moment de cumpănă din relația unui cuplu din București, interpretat de Judith State și Cristian Popa.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

Page 1 of 22812345...102030...Last »