Jack şi mecanica inimii. O animaţie excentrică de public
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-si-mecanica-inimii-o-animatie-excentrica-de-public/

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 iunie 2015

Apariţia ca personaj secundar a celebrului George Melies, purtând cu el o cameră de filmat şi etalându-şi interesul pentru trucurile fantastice pe care le poate oferi această nouă descoperire tehnică, este cheia prin care se cere interpretat „Jack şi mecanica inimii” („Jack et la mecanique du coeur”).

Un film de animaţie cu structură de basm clasic realizat de Mathias Malzieu şi Stephane Berla după un roman de succes al celui dintâi. În fond, Melies, prin ale sale prime exerciţii de fantasy cinematografic, este precursorul (şi al) filmului de animaţie, aflat la antipodul realismului documentar oferit de fraţii Lumiere.

Plasarea poveştii la sfârşitul secolului al XIX-lea face firească, pe de altă parte, adoptarea unei estetici vizuale steampunk cu nuanţe de gotic, care ambalează o poveste de dragoste între Jack, a cărui inimă a fost înlocuită la naştere cu un ceas cu cuc, şi o tânără cântăreaţă mioapă, Miss Acacia.

Acest mic şiretlic al inimii mecanice – la propriu – care, la orice emoţie puternică, riscă să nu mai funcţioneze este un alt fel de a vorbi despre clasicele tulburări cauzate de iubire, o temă adecvată pentru o astfel de animaţie de mare public despre intrarea în lume – cu toate riscurile ei – a unui tânăr sensibil.

Unele personaje şi „decoruri” par inspirate din universul lui Tim Burton, a cărui influenţă asupra celor doi cineaşti-realizatori este vizibilă, fără a fi însă şi inhibatoare.
Mathias Malzieu, care este şi liderul unei trupe franceze de rock, Dionysos, şi Stephane Berla plusează şi îşi condimentează filmul cu numeroase momente muzicale. O alegere care poate face filmul atrăgător pentru un public mai larg, dar care riscă în acelaşi timp să-i deranjeze pe fanii de animaţie în căutarea unor tehnici mai puţin facile de acroşaj emoţional.



18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.