James Cameron şi-a lansat documentarul 3D, la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/james-cameron-si-a-lansat-documentarul-3d-la-new-york/

Regizorul James Cameron a prezentat la New York documentarul „Deepsea Challenge”, un film despre scufundarea cineastului în Oceanul Pacific, care i-a permis acestuia să devină primul om din lume care a explorat de unul singur locul cu cea mai mare adâncime din scoarţa terestră, Groapa Marianelor.

Un articol de Petre Ivan|6 august 2014

„Sunt un om curios şi am nevoie să merg să văd lucrurile cu ochii mei”, a declarat cineastul James Cameron (59 de ani), înainte de proiecţia documentarului său 3D.

Aventura sa în submarin l-a dus pe regizorul canadian în martie 2012 la o adâncime de 10.898 de metri în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, locul cu cea mai mare adâncime din scoarţa terestră, aflat la sud de insula americană Guam.

Filmul prezintă toate etapele de pregătire a acelei expediţii: de la visul din copilărie al lui James Cameron la construirea submarinului şi până la expediţia propriu-zisă.

Acel submarin cu o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger, era înzestrat cu o cameră de filmat 3D şi cu proiectoare puternice, capabile să lumineze fundul oceanic, unde razele de lumină nu ajung niciodată.

Atunci când a ajuns în punctul numit Challenger Deep, locul cu cea mai mare adâncime din Groapa Marianelor, regizorul canadian a exclamat, în faţa acelui peisaj dezolant: „E incredibil, ai crede că eşti pe Lună!”.

Documentarul lui James Cameron, ce are o durată de 90 de minute, a fost realizat în colaborare cu National Geographic şi va intra vineri în cinematografele din Statele Unite.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare.

Lungmetrajele „Avatar” şi Titanic”, regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Foto cu James Cameron – cinemagia

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.