Jane Birkin, premiu pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/jane-birkin-premiu-pentru-intreaga-cariera/

Actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin va primi un premiu onorific pentru întreaga carieră la ediţia de anul acesta a premiilor Lumiere din Franţa.

Un articol de Petre Ivan|17 ianuarie 2019

Britanica şi-a făcut debutul în actorie interpretând un model nud în filmul „Blow-up” al lui Michelangelo Antonioni din 1966, nominalizat la Oscar, dar mutarea în Franţa şi colaborarea cu Serge Gainsbourg au propulsat-o pe scena mondială.

Cei doi au cântat „Je t’aime moi non plus” care a fost interzis în mai multe ţări pentru versurile cu tentă sexuală îndrăzneţe.

Birkin a avut o lungă şi de succes carieră în muzică şi ca model în Franţa, precum şi apariţii în câteva filme notabile, inclusiv în „Dust”, de Marion Hansel, care a câştigat Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia şi a fost de două ori nominalizat la premiile Cesar.

Cel mai recent rol al ei a fost în scurtmetrajul nominalizat la premiile Oscar – „Le Femme et le TGV” din 2016.

Birkin a devenit una dintre simbolurile modei, numele ei fiind atribuit şi unui model de geantă celebru, produs de brandul Hermes. I-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic de către prinţul Charles în 2002.

Premiile Lumiere vor fi acordate pe 4 februarie, la Paris, când regizorul Claude Lelouch va prezenta primele imagini ale noului său film, „Les plus belles annees d’une vie”. Pelicula îi reuneşte pe actorii Anouk Aimee şi Jean-Lous Trintignant care au jucat în 1967 în „Un bărbat şi o femeie”.

Foto: Jane Birkin – facebook

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.