JAZZ™ – 3 zile de jazz, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-3-zile-de-jazz-la-timisoara/

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

Marcus Miller, compozitor, producator şi multi-instumentalist, Marcus Miller este o legenda vie. Artistul este castigator a numeroase premii GRAMMY, ca producator, pentru nume precum: Miles Davis, Luther Vandross, David Sanborn, Bob James, Chaka Khan şi Wayne Shorter. Laureat pentru doua albume proprii la categoriile Best R&B şi Best Contemporary Jazz Album, Marcus Miller va urca pe scena JAZZ™, impreuna cu Adam Agati, Alex Han, Brett Williams, Lee Hogans, Luis Cato şi Mino Cinelu, in data de 3 iulie 2015, de la ora 22:30, in premiera in Romania.

Prince, legenda pop-rock care a facut sold-out la Arena O2 din Londra de 21 de ori, prezinta cel mai recent proiect muzical produs: Liv Warfield si NPG Hornz (secţiunea de suflatori a uneia dintre cele mai bune trupe formate de Prince). Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz va aduce pe scena Jazz TM mult jazz, soul şi R&B intr-un ritm ameţitor. Concertul va avea loc in data de 4, iulie de la ora 22:30, de asemenea in premiera pentru Romania.

Castigatoare a patru premii GRAMMY, DIANNE REEVES vine la Timisoara cu cel mai recent material discografic, Beautiful Life, conceput atat pentru fanii jazzului, cat si pentru publicul larg. Una dintre cele mai puternice voci ale tuturor timpurilor, dupa cum spune Wynton Marsalis, va urca pe scena JAZZin data de 5 iulie de la ora 22:30 alaturi de Peter, Romero Lubambo, Reginald Veal si Terreon Gully.

Aufgang inseamna jazz, improvizaţie, muzica electronica sau clasica, pian melodic combinat cu trance şi energia hardcore-ului, muzica abstracta cu influenţe orientale, sunete ce se adreseaza atat clubberilor, cat şi ascultatorilor ce prefera muzica clasica. Aufgang vor deschide pentru capul de afiş al primei seri de JAZZ™, in data de 3 iulie 2015.

Guillaume Perret + The Electric Epic reprezinta o adevarata gura de aer proaspat pentru scena mondiala de jazz. Guillaume creeaza un amalgam inovator de jazz contemporan, funk si metal. O muzica hibrida, fermecatoare, ce starneste senzatii si lasa imaginatia sa zboare libera. Cei care au apreciat concertul lui Ilhan Ersahin alaturi de Istanbul Sessions din cadrul JAZZ™ 2013 vor fi incantati de prestatia quartetului condus de Guillaume Perret in data de 5 iulie 2015 in deschiderea concertului Diannei Reeves.

The Ruff Pack reprezinta o compozitie proaspata si revigoranta incadrata intre hip hop si jazz. Combinand natura improvizationala si complexa a jazz-ului cu “groove”-ul rustic si energia frenetica a hip hop-ului, TRP se prezinta sub forma unui trio clasic de jazz. La Timisoara, pe scena JAZZ™ 2015, vor prezenta hip hop sub forma de jazz in data 4 iulie 2015 de la ora 21:00.

Artistii romani prezenti la eveniment sunt Brum trupa nominalizata la Best Electro, la prima editie a Premiilor Revistei Sunete, care va urca pe scena in data de 3 iulie 2015, la ora 20, ANA-CRISTINA LEONTE QUINTET – un proiect care aduce impreuna cinci nume sonore ale jazzului romanesc Acest proiect aduce împreună cinci dintre cele mai interesante nume ale jazzului românesc. Deși membrii acestui cvintet reprezintă noua generație, au întreprins până în prezent o intensă activitate concertistică în diverse alte conjuncturi muzicale, aducând în acest proiect, pe langă o mare experiență scenică și o serie de influențe personale care îi definește ca muzicieni.

În această formulă ei explorează noi sfere ale jazzului, unde nuanțe moderne combinate cu arome modale, subtile amintiri folclorice sau mici izbucniri de free, rezultă în compoziții originale cu un sound special, adeseori sensibil, echilibrat pe coordonatele nou-tradițional, aranjament-improvizație spontană, simplitate-complexitate. Piesele din repetoriul grupului se regăsesc conceptual grupate sub numele albumului Secret lover.

Ele povestesc într-un mod romantic și ilustrează diferitele fațete ale iubirii în multitudinea de forme în care poate fi surprinsă, oglindind în mare parte viziunile personale ale vocalistei Ana-Cristina.(Ana-Cristina Leonte – voce, Albert Tajti – pian, Alex Munte – saxofon, Michael Acker – double bass, Tavi Scurtu – baterie), la JAZZ™ in data de 4 iulie 2015, ora 20 si Exit Oz – un proiect de jazz contemporan creat la Timişoara de Alexandru Iovan, prezent pe scena festivalului in data de 5 iulie, de la ora 20.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.