Jazz autohton la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-autohton-la-arcub/

Trei generaţii de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop şi avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau şi Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2017

Organizat în perioada octombrie – decembrie 2017, la Sala Mare, prima parte a stagiunii Artist in Residence din 2017 a conținut o serie de șase concerte care au prezentat colaborări în premieră (John Edwards | Mark Sanders | David Frydryk | Sian Brie – 7 decembrie, Mircea Tiberian | Michael Acker | John Betsch & Marta Hristea – 5 octombrie), lansări de album (Matt Maneri | Evan Parker | Lucian Ban – 24 octombrie, DUMItRIO – 9 octombrie) și reprezentații în exclusivitate la București (Don Braden |Joris Teepe | Gene Jackson – 16 noiembrie).

Mircea Tiberian, curatorul stagiunii curente Artist in Residence, anunță pentru cel de-al șaselea concert al sezonului o porție de jazz autohton în interpretarea unor artiști români cunoscuți pe plan național și internațional.

R.C. & THE MELODY MAKERS

Paolo Profeti – saxofon alto | Albert Tajti – pian | Răzvan Cojanu – contrabas | Iulian Nicolau – tobe | Garbis Dedeian – saxofon tenor

Cel de-al doilea sezon de concerte de jazz Artist in Residence continuă în 2018 cu o nouă serie de premiere și proiecte originale susținute de muzicieni din țară și străinătate.

Paolo Profeti a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi cu nota maximă şi Accademia Internazionale della Musica din Milano şi a studiat saxofonul

Paolo Profeti

cu maeştri precum Jesse Davis, Rosario Giuliani, Billy Harper şi Mauro Negri. Bine inserat în scena românească de jazz, Paolo este membru al Bucharest Jazz Orchestra (“BJO”), condusă de trompetistul Sebastian Burneci, cu care a participat la Bucharest Jazz Festival 2014. BJO a lansat în 2015 albumul “Povesti din Bucuresti” (Fiver House Records, 2015). Paolo cântă de asemenea cu Big Band Radio, condusă de Ionel Tudor, alături de care a participat la înregistrarea albumului “Live!” (Editura Casa Radio, 2016), având-o ca solistă pe Luiza Zan. Nu în ultimul rând, se regăseşte ca sideman pe albumul “On the Road” (Soft Records, 2016) al trupei Jazzybirds.

Albert Tajti s-a format sub îndrumarea lui Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică din București și a câștigat Marele Premiu pentru cea mai bună trupă de jazz la Festivalul Internațional Studențesc din Târgu Mureș. Cântă pe scena mai multor festivaluri din București și Budapesta cu Luiza Zan, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu și Bucharest Jazz Orchestra.

Răzvan Cojanu se remarcă pe scenele festivalurilor internaționale de profil din Viena, Beijing, Sibiu și București, dar și în cele mai prestigioase cluburi precum Pizza Express Jazz Club, Vortex Jazz Club din Londra, Porgy & Bess în Viena. Unul dintre cei mai solicitați basiști de jazz din țară, colaborează cu Marius Vernescu, Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Alex Harding.

Iulian Nicolau este student la Universitatea Națională de Muzică din București și are incluse în portofoliu colaborări cu Candice Hoys, Cedric Henriot, Alex Man, Emil Bâzgă, dar și Premiul special al Juriului la Festivalul de Jazz de la Sibiu, în 2016.

Numit „The Young Lion” al saxofonului în România de revista internațională Jazz Forum, Garbis Dedeian debutează în 1977, la vârsta de 18 ani, în cluburile de jazz ale vremii. În 1982 obține locul doi la Festivalul de Jazz de la Sibiu și începe colaborarea cu formația Vilmani, Alexandru Andrieș, Mihai Stepan și Metropol. Desemnat în 1984 saxofonistul numărul doi al țării, Dedeian deschide în 1986 clubul de jazz Nord. Din anul 1990 susține concerte în Germania, Italia, Franța, Austria ș.a.m.d.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Foto: Jazz – facebook

01
/06
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentele au loc în Parcul Herăstrău, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, fiecare zi din festival fiind completată cu un nou eveniment.

31
/05
/16

După un frumos recital cu sonatele lui Beethoven susţinut la finalul lunii mai, tânărul muzician MATEI VARGA, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, cu o frumoasă carieră internațională, vă invită din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care îl va prezenta alături de Orchestra Naţională Radio.

31
/05
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

26
/05
/16

“Ca să fiu sincer, sunt foarte emoționat că voi cânta în București, consider că scoala românească de vioară este una dintre cele mai importante și știu că publicul are standarde înalte. Vreau să fac deci un concert foarte bun și sunt fericit că am această ocazie,” spune Ara Malikian. Peste doar câteva ore vom avea bucuria să-l vedem la Sala Radio pe  celebrul violonist spaniol de origine libaneză.

25
/05
/16

Apreciat peste hotare ca unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA este invitat marți, 31 mai (19.00) la Sala Radio, unde va prezenta o SEARĂ BEETHOVEN!

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

24
/05
/16

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că o va numi pe Beatrice Rancea în funcţia de manager interimar la Opera Naţională Bucureşti şi că va demara procedurile de separare ale ONB de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”.

23
/05
/16

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluția unor staruri internaționale de primă mărime.

20
/05
/16

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în fața Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeșelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

19
/05
/16

EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reunește patru genuri muzicale - jazz, blues, pop și clasic, se apropie de finalul ediției cu numărul 23. Un eveniment mult așteptat, Gala EUROPAfest, va avea loc sâmbătă, 21 mai, la Teatrul Odeon, începând cu orele 19:00.

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

16
/05
/16

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internațional George Enescu, va avea, la inițiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.