Jean Gabin şi „Iluzia cea mare” (Jean Renoir), în această seară, la Telecinemateca
https://www.ziarulmetropolis.ro/jean-gabin-si-iluzia-cea-mare-jean-renoir-in-aceasta-seara-la-telecinemateca/

Dacă este joi, la TVR 2 este Telecinemateca – o seară dedicată exclusiv producţiilor cinematografice de referinţă în istoria celei de-a şaptea arte. Astăzi, de la ora 20.10, puteţi urmări „Iluzia cea mare”, în regia lui Jean Renoir, un film cu Jean Gabin, nominalizat la Premiile Oscar din 1939 pentru cel mai bun film.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2014

Dacă este joi, la TVR 2 este Telecinemateca – o seară dedicată exclusiv producţiilor cinematografice de referinţă în istoria celei de-a şaptea arte. Astăzi, de la ora 20.10, puteţi urmări „Iluzia cea mare”, în regia lui Jean Renoir, un film cu Jean Gabin, nominalizat la Premiile Oscar din 1939 pentru cel mai bun film.

Regizorul Jean Renoir, nimeni altul decât fiul pictorului impresionist Pierre-Auguste Renoir, s-a impus în cinematografia mondială prin realizările sale ca regizor, scenarist, actor, producător de-a lungul a 70 de ani de carieră.

Despre el, Charlie Chaplin şi Orson Welles au afirmat că îl consideră “cel mai mare regizor de film al tuturor timpurilor”.

Şi chiar dacă cititorii revistei americane Weekly Entertainment l-au clasat în 1996 pe Jean Renoir pe locul 12 al celor mai mari regizori din lume, în clasamentul din Franţa, Jean Renoir ocupă primul loc.

Jean Gabin

Iluzia cea mare a fost nominalizat la Premiile Oscar din 1939 pentru cel mai bun film

În rolurile principale îi urmărim pe Jean Gabin şi Erich Von Stroheim care interpretează rolurile a doi doi ofiţeri francezi.

În timpul primului război mondial, căpitanul de Boeldieu, de origine aristocrată, şi locotenentul Marechal, mecanic în viaţa civilă – sunt făcuţi prizonieri.

Împreună cu alţi camarazi de detenţie – oameni proveniţi din medii sociale foarte diverse, ei pun la cale săparea unui tunel, prin care să poată evada.

Când, în sfârşit, tunelul este gata, prizonierii află că urmează a fi transferaţi într-un alt lagăr.

Foto cu Jean Gabin şi Iluzia cea mare – Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.