Jerry Lewis, un ultim omagiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jerry-lewis-un-ultim-omagiu/

Jerry Lewis, considerat un „clovn” al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins şi Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăţi din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Artist complet, devenit star al scenei la vârsta de 15 ani, grație unor roluri de imitator, Jerry Lewis a împins la extrem burlescul american și s-a făcut remarcat cântând (inclusiv în falset), dansând, mimând și excelând în spectacole de tip „one man show”.

Purtând adeseori dinți falși, un nas fals și beneficiind de un fizic longilin, a jonglat în rolurile sale cu infirmitățile fizice și psihice. Arta dedublării sale și-a atins apogeul în filmul „The Nutty Professor”.

Actor în peste 60 de filme, Jerry Lewis a fost și producător și regizor, folosind la maximum handicapurile ce îi erau reproșate în presa vremii, interpretând succesiv roluri de „idiot” și de „urât”.

Criticii îi reproșau grimasele cu rejerry lewispetiție, jocul fără nuanțe și un umor considerat grosier. A fost mai puțin apreciat în țara lui decât în Europa, în special în Franța, unde simpla prezență a numelui său era suficientă pentru a garanta succesul unui film. Pentru Jean-Luc Godard, Jerry Lewis a fost „superior lui Chaplin și Keaton”.

Întâlnirea cu Dean Martin, în 1946, a fost determinantă. Cei doi au devenit inseparabili și au creat împreună o serie de spectacole de comedie care le-au adus succesul.

După participarea la celebra emisiune televizată „Ed Sullivan Show”, în 1948, au semnat un contract cu studioul Paramount și, încă de la primul lor film, „My friend Irma”, au sedus publicul american.

Zece ani mai târziu, obosiți de tandemul lor, au decis să urmeze cariere solo. În 1959, Jerry Lewis Productions a semnat cu Paramount un contract record de 10 milioane de dolari, plus 60% din încasări, pentru 14 filme în șapte ani. În 1965, a părăsit Paramount pentru studioul Columbia.

Devenit profesor de cinematografie la Universitatea Southern California, a regizat filmul „Which Way To The Front”, un omagiu adus lui Charlie Chaplin și, în același timp, o nouă variație pe tema lui favorită — rolul dublu.

Dean Martin & Jerry Lewis

După o absență de 10 ani în cinematografe, interpretul preferat al rolurilor de „idiot burlesc” a regăsit publicul american în filmul „Hardly working”, înainte ca Martin Scorsese, în 1983, și Emir Kusturica, în 1991, să îi ofere partituri dramatice, în lungmetrajele „The King of Comedy” respectiv „Arizona Dream”.

În paralel cu activitățile sale artistice și sportive (s-a antrenat cu echipa de baseball Los Angeles Dodgers), Jerry Lewis, care a avut șapte copii, a sprijinit activ asociațiile de ajutorare a persoanelor cu handicapuri fizice și mintale.

Celebritățile despre dispariția lui Jerry Lewis

Nancy Sinatra, fiica lui Frank Sinatra, a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Dragă Jerry, tatăl meu va fi la fel de fericit să te vadă pe cât sunt eu de tristă să văd că ai plecat dintre noi. Să îl îmbrățișezi și din partea mea. Te voi iubi pentru totdeauna”.

Deana Martin, fiica lui Dean Martin, partenerul lui Jerry Lewis din numeroase filme și show-uri umoristice televizate, a publicat la rândul ei o declarație pe Twitter: „Sunt cu inima frântă de durere după moartea bunului nostru prieten, ‘Unchiul’ Jerry Lewis. L-am iubit toată viața și îmi va fi tare dor de el”.

Actorul Jim Carrey a publicat la rândul lui un mesaj pe Twitter: „Acel nebun nu a fost un figurant. Jerry Lewis a fost fără nicio îndoială un geniu, o binecuvântare impenetrabilă, o culme absolută a comediei! Eu sunt ceea ce sunt astăzi datorită lui”.

Tot pe Twitter s-a exprimat și prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel: „Jerry Lewis a fost un actor genial, dar și un regizor, inventator și filantrop”.

O altă legendă a televiziunii americane, prezentatorul Larry King a publicat și el un mesaj pe Twitter: „Jerry a trăit pentru a face lumea să râdă, iar noi am râs timp de decenii. Talentul său a fost depășit doar de filantropia lui. Odihnește-te în pace, prieten drag!”.

„Regele Comediei, Jerry Lewis, a fost un talent uriaș și un bun prieten. Odihnește-te în pace. Ne vei lipsi foarte mult”, a scris pe Twitter actrița Joan Collins.

Foto: Jerry Lewis – facebook

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.