John McLaughlin & the 4th Dimension, în concertul jazz al anului 2019, la Jazz Night Out
https://www.ziarulmetropolis.ro/john-mclaughlin-the-4th-dimension-in-concertul-jazz-al-anului-2019-la-jazz-night-out/

Pe 18 aprilie 2019, influentul chitarist John McLaughlin concertează la Sala Palatului, alături de grupul său, 4th Dimension, eveniment prezentat de Twin Arts în cadrul seriei Jazz Night Out.

Un articol de Liliana Matei|5 august 2018

Nici un elogiu la adresa sa nu pare extravagant, nici un premiu prea mare, nici un piedestal prea sus.

Numele lui John McLaughlin este unanim asociat cu fantezia, inovația, geniul muzical, viziunea, longevitatea artistică și extazul milioanelor de melomani din întreaga lume.

Figură iconică în panteonul marilor instrumentiști, John McLaughlin este unul dintre cei mai versatili și creativi chitariști contemporani, pionier al jazz-rock-ului și un ambițios explorator al unor genuri diverse precum blues-ul, flamenco, muzica clasică sau muzica tradițională indiană.

Recunoscut pentru virtuozitatea desăvârșită, rapiditatea dezarmantă, dar și pentru armoniile sofisticate, chitaristul are în palmares două premii Grammy pentru Best Improvised Jazz Solo și Best Jazz Instrumental Album, patru nominalizări la aceleași premii Grammy, dar și numeroase titluri de Guitarist of The Year acordate de cunoscuta publicație Down Beat.

Numit de Jeff Beck și Pat Metheny ‘’cel mai bun chitarist în viață’’, McLaughlin s-a născut în anul 1942, în Yorkshire, Marea Britanie, și a început studiul chitarei la vârsta de 11 ani.

Atras inițial de blues și swing, muzicianul și-a format propriul grup și a debutat în 1969 cu excelentul disc Extrapolation. Este și anul în care se mută în New York, unde îl așteptau înregistrări cu marii instrumentiști Tony Williams și Miles Davis. De altfel, cu Miles Davis a colaborat pe nu mai puțin de cinci albume de studio, inclusiv Bitches Brew, primul disc de aur al celebrului trompetist american.

Este doar începutul unei cariere spectaculoase și prolifice de peste cincizeci de ani, de-a lungul căreia McLaughlin a cântat cu Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Jeff Beck, Carlos Santana, Jaco Pastorius, Chick Corea sau Wayne Shorter, tonul său inconfundabil de chitară putând fi auzit pe nu mai puțin de 70 de discuri de studio, live-uri și compilații.

Colaborarea cu alți doi chitariști de geniu, Al Di Meola și Paco de Lucia este legendară printre iubitorii acestui instrument, dar proiectul cu care John McLauglin a intrat în istoria muzicii definitiv este fără îndoială Mahavishnu Orchestra, grup ce a definit și popularizat jazz rock-ul, influențând totodată generații întregi de instrumentiști.

Un alt proiect la fel de apreciat a fost Shakti, formulă ce-i mai reunea pe L. Shankar, (violonist cunoscut pentru colaborarea cu Peter Gabriel), Zakir Hussain, Ramnad Raghavan și T.H. Vinayakram. Muzical, trupa combina elemente tradiționale indiene cu jazz, într-un fusion acustic devenit etalon la acea vreme.

Se spune, și nu avem prea multe motive să ne îndoim, că John Mclaughlin este unul dintre primii muzicieni occidentali care au cântat muzică tradițională indiană în fața unui public indian.

Pe 18 aprilie, ora 20’00 la Sala Palatului, John McLaughlin va concerta cu grupul său 4thDimension, din care mai fac parte excepționalii instrumentiști Ranjit Barot-tobe, Etienne Mbappe-bas, Gary Husband-clape, tobe. Grupul are la activ patru discuri, editate între 2010 și 2017.

Accesul publicului se face începând cu ora 19’00.

Cumpără bilete în presale! Până pe 31 august ai șansa să cumperi bilete la prețurile de 121 lei, 148 lei, 175 lei, 229 lei. După această dată biletele vor costa 135 lei, 165 lei, 195 lei, 255 lei în funcție de categorie. Biletele la categoria VIP costă 350 de lei și nu sunt incluse în campania de presale.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în rețeaua fizică iabilet.ro/retea: în toată țara din magazinele Flanco, magazinul Muzica, de la stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1 (lângă casa de bilete Metrorex), din magazinele UMAN, Senia și IQ BOX, din agențiile Perfect Tour, de la Hard Rock Cafe, Berăria H, Cafe Deko, Club Quantic, Club Vintage și Expirat Halele Carol (între orele 18:00-22:00 (în zilele de funcționare)) și de pe cele 1500 Stații de Plată SelfPay. Online pe www.iabilet.ro, puteți plati cu cardul prin Paypal, pe factura Vodafone sau Orange cu plata la sfârșitul lunii sau ramburs cu plata cash prin FanCurier oriunde în țară.

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.