Joi, 15 noiembrie, Teatrul Odeon vă invită la „Prețul corect”
https://www.ziarulmetropolis.ro/joi-15-noiembrie-teatrul-odeon-va-invita-la-pretul-corect/

Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite joi, 15 noiembrie, ora 19.30, Sala Studio la un Atelier deschis – Lectură intitulat PREŢUL CORECT Autor şi regizor Andreea Vălean cu: Mircea N. Creţu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Ileana Cernat, Constantin Cojocaru, Dimitrii Bogomaz INTRAREA LIBERĂ in limita locurilor disponibile Proiect cultural finanţat de AFCN […]

Un articol de |13 noiembrie 2012

Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite joi, 15 noiembrie, ora 19.30, Sala Studio la un Atelier deschis – Lectură intitulat

PREŢUL CORECT

Autor şi regizor Andreea Vălean
cu: Mircea N. Creţu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Ileana Cernat, Constantin Cojocaru, Dimitrii Bogomaz

INTRAREA LIBERĂ in limita locurilor disponibile

Proiect cultural finanţat de AFCN

Ştiaţi că… Mai mult de 300.000 de evrei originari din România au fost vânduţi statului Israel în perioada 1949-1989?

Ştiaţi că … Odată cu venirea la putere a dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1965, vânzarea evreilor a devenit o prioritate, mai ales datorită faptului că reprezenta o importantă sursă de venit, 10 ani mai târziu, preţul unui evreu fiind cuprins între 2.000 şi 50.000 USD?

“Ideea de a face documentare şi a scrie despre acest subiect mi-a venit ascultând poveşti de familie cu metode spectaculoase de încercări (unele reuşite, altele nu) de a părăsi România comunistă „profitând” de etnia evreiască.

Apoi am citit despre mecanismele economice şi politice care au fost în spatele acestor poveşti.

M-a interesat să dezvălui poveştile celor direct implicaţi, cei care au fost odată consideraţi drept „bunurile” acestui comerţ. Încerc să scriu un text despre poveştile personale ale celor vânduţi, salvaţi, neadaptaţi, cei care, din cauza acelor vremuri, au început să-şi urască ţara pe care o lăsaseră în urmă sau pur şi simplu le era dor de viaţa lor de dinainte.

Vreau să arăt ce s-a întâmplat cu poveştile de dragoste, prieteniile şi familiile care au suferit din cauza acestei migraţii. Vreau să deschid subiectul unor dezbateri legate de moralitatea unui astfel de proces, de implicaţiile politice şi economice dinainte de 1989, toate acestea ajutându-ne să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat în acea perioadă şi să evităm repetarea greşelilor din trecut.

Şi pentru asta am realizat interviuri în România, Israel şi SUA cu persoane care au emigrat în epoca Ceauşescu între anii 1965-1989 sau au fost implicate direct în acest proces.

Cartea lui Radu Ioandid „Răscumpărarea evreilor” a fost o altă sursă de documentare.

La Teatrul Odeon veţi asista la un atelier în care se vor lectura fragmente din acest work in progres, text scris pe baza interviurilor realizate până acum, urmat de o dezbatere participativă cu publicul.

Voi continua documentarea şi scrierea textului, urmând ca anul viitor să realizăm şi spectacolul propriu-zis.”

Andreea Vălean

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.