Joi, 15 noiembrie, Teatrul Odeon vă invită la „Prețul corect”
https://www.ziarulmetropolis.ro/joi-15-noiembrie-teatrul-odeon-va-invita-la-pretul-corect/

Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite joi, 15 noiembrie, ora 19.30, Sala Studio la un Atelier deschis – Lectură intitulat PREŢUL CORECT Autor şi regizor Andreea Vălean cu: Mircea N. Creţu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Ileana Cernat, Constantin Cojocaru, Dimitrii Bogomaz INTRAREA LIBERĂ in limita locurilor disponibile Proiect cultural finanţat de AFCN […]

Un articol de |13 noiembrie 2012

Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite joi, 15 noiembrie, ora 19.30, Sala Studio la un Atelier deschis – Lectură intitulat

PREŢUL CORECT

Autor şi regizor Andreea Vălean
cu: Mircea N. Creţu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Ileana Cernat, Constantin Cojocaru, Dimitrii Bogomaz

INTRAREA LIBERĂ in limita locurilor disponibile

Proiect cultural finanţat de AFCN

Ştiaţi că… Mai mult de 300.000 de evrei originari din România au fost vânduţi statului Israel în perioada 1949-1989?

Ştiaţi că … Odată cu venirea la putere a dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1965, vânzarea evreilor a devenit o prioritate, mai ales datorită faptului că reprezenta o importantă sursă de venit, 10 ani mai târziu, preţul unui evreu fiind cuprins între 2.000 şi 50.000 USD?

“Ideea de a face documentare şi a scrie despre acest subiect mi-a venit ascultând poveşti de familie cu metode spectaculoase de încercări (unele reuşite, altele nu) de a părăsi România comunistă „profitând” de etnia evreiască.

Apoi am citit despre mecanismele economice şi politice care au fost în spatele acestor poveşti.

M-a interesat să dezvălui poveştile celor direct implicaţi, cei care au fost odată consideraţi drept „bunurile” acestui comerţ. Încerc să scriu un text despre poveştile personale ale celor vânduţi, salvaţi, neadaptaţi, cei care, din cauza acelor vremuri, au început să-şi urască ţara pe care o lăsaseră în urmă sau pur şi simplu le era dor de viaţa lor de dinainte.

Vreau să arăt ce s-a întâmplat cu poveştile de dragoste, prieteniile şi familiile care au suferit din cauza acestei migraţii. Vreau să deschid subiectul unor dezbateri legate de moralitatea unui astfel de proces, de implicaţiile politice şi economice dinainte de 1989, toate acestea ajutându-ne să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat în acea perioadă şi să evităm repetarea greşelilor din trecut.

Şi pentru asta am realizat interviuri în România, Israel şi SUA cu persoane care au emigrat în epoca Ceauşescu între anii 1965-1989 sau au fost implicate direct în acest proces.

Cartea lui Radu Ioandid „Răscumpărarea evreilor” a fost o altă sursă de documentare.

La Teatrul Odeon veţi asista la un atelier în care se vor lectura fragmente din acest work in progres, text scris pe baza interviurilor realizate până acum, urmat de o dezbatere participativă cu publicul.

Voi continua documentarea şi scrierea textului, urmând ca anul viitor să realizăm şi spectacolul propriu-zis.”

Andreea Vălean

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

23
/06
/16

Cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA”, va avea premiera în Germania la sfârșitul acestei săptămâni. În toamnă filmul va avea premiera în India, în cadrul Jagran Film Festival, în timp ce pe marile ecrane din România „SIERANEVADA” va ruladin 9 septembrie.

23
/06
/16

„A fi umil e o chestie frumoasă. Cred că umilinţa pleacă din generozitate“. - Andi Vasluianu. Unul dintre cei mai apreciați actori români ai momentului, având, până în prezent, peste 100 de roluri în film și teatru, împlineşte astăzi 42 de ani

22
/06
/16

Vlad Mugur a fost regizorul care l-a impus pe George Constantin în faţa comisiei de admitere de la Facultatea de Teatru, intuind talentul său uriaş. A fost profesorul “generaţiei de aur”, care a absolvit la începutul anilor '50. A condus teatrul din Cluj şi Teatrul Odeon din Bucureşti.

22
/06
/16

Imprevizibilul spectacol de magie susţinut în mulţime, trucurile de iluzionism antrenante şi o misiune peste ocean a celor patru călăreţi au reuşit să hipnotizeze publicul şi să plaseze filmul „Now You See Me: Jaful perfect 2” pe locul întâi la box office-ul românesc în primul weekend, cu 54.735 de spectatori şi încasări de 1.029.253 de lei.

22
/06
/16

Există un loc în inima Bucureștiului unde poți să-ți dezvolți talentul și să îți exprimi pasiunea pentru un domeniu creativ, care îți oferă libertate în exprimarea originală a “vocii” tale: actorie, fotografie, scriere creativă, spiritualitate sau jurnalism. Fundația Calea Victoriei oferă cursuri de vară. 

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.