Joia linguriţelor: înţelepciunea are două feţe
https://www.ziarulmetropolis.ro/joia-linguritelor-intelepciunea-are-doua-fete/

Editura Humanitas a organizat la Librăria Cafe Kretzulescu o nouă întâlnire din seria „Joia linguriţelor“, cu poveşti pline de tâlc din „Cercul mincinoşilor“de Jean-Claude Carrière.

Un articol de Teodora Gheorghe|22 aprilie 2013

Editura Humanitas a organizat la Librăria Café Kretzulescu o nouă întâlnire din seria „Joia linguriţelor“, cu poveşti pline de tâlc din „Cercul mincinoşilor“de Jean-Claude Carrière.

Cartea reuneşte perle de înţelepciune din spaţiul buddhist, islamic, chinez, african, indian sau evreiesc. Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe criticii literari Vlad Russo şi Andrei Cornea. Au lecturat actorii Dan Rădulescu, Conrad Mericoffer şi Radu Iacoban.

Jean-Claude Carrière este recunoscut îndeosebi ca scenograf şi actor. A debutat la 23 de ani cu romanul „Lézard“. La scurt timp i-a cunoscut pe regizorii Jacques Tati şi Pierre Etaix, pentru care a scris scenarii. A urmat o colaborare îndelungată cu celebrul regizor Luis Buñuel. În paralel cu aceasta, a realizat filme de televiziune, adaptări pentru ecran, a publicat romane şi eseuri.

Menirea poantei

Autorul ne înfăţişează o lume pe cât de familiară şi palpabilă, pe atât de ascunsă. Înţelesurile ei ni se dezvăluie într-o manieră amuzantă, dar care ne adânceşte în cotloanele cele mai profunde ale fiinţei. „Nu este un filozof, dar a simţit nevoia să povestească înţelepciunea“, a remarcat Vlad Russo.

Andrei Cornea a recunoscut la Carrière două scenarii fundamentale. Primul este scenariul ascendent, care începe cu o situaţie banală şi se încheie cu o concluzie paradoxală, neaşteptată. Menirea poantei este să ne ajute să descoperim discontinuităţile din ordinea firească a lucrurilor. Odată identificate, omul capătă o viziune filozofică.

Al doilea este scenariul descendent, care debutează cu o problemă aparent irezolvabilă. Ea îşi poate găsi soluţia numai printr-o interpretare inteligentă, care sfidează mecanismele învechite ale gândirii. „În ambele cazuri, povestea se opune bunului simţ“, a concluzionat criticul literar.

Ada Milea (foto) a onorat audienţa cu propriile poveşti muzicale, într-un live act în manieră epică.

Spectatorii s-au bucurat de gustul magiunului de prune Topoloveni şi dulceţurile Topoloveana, care au îndulcit seara tuturor celor adunaţi în „Cercul mincinoşilor“.

Foto: Facebook – Librăria Humanitas Kretzulescu

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.

26
/05
/16

ÎN BIBLIOTECA MEA Ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) şi scriitorul Andrei Crăciun se pregăteşte să lanseze a doua carte din seria Baricadele, în care îşi strânge publicistica risipită în paginile gazetelor în ultimii unsprezece ani, dându-i o nouă viaţă în volum.

25
/05
/16

Știați că Voltaire scăpa de musafirii plictisitori prefăcându-se că leşină? Și că Balzac avea ca hobby hipnotismul? Lista de obiceiuri ale unora dintre cei mai prolifici scriitori are o grămadă de elemente surprinzătoare.

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

25
/05
/16

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, Teatrul Evreiesc de Stat prezinta un nou spectacol-lectură din seria evenimentelor „Cu cărțile deschise”, un matineu dedicat, de această dată, celor mici. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 28 mai, de la ora 12.00, la Biblioteca Metropolitană (str. Take Ionescu, nr. 4).

25
/05
/16

„Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”. Aşa suna anunţul crainicei din 17 ianuarie 1929... D’ale lui Tănase 2 şi La microfon… Birlic! sunt cele mai noi audiobook-uri apărute în Colecţia „Ora veselă” şi conţin pagini antologice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române, avându-i protagonişti pe doi maeştri ai umorului şi satirei.

24
/05
/16

Dramaturg şi romancier, Stefan Caraman lansează sâmbătă 4 iunie, de la ora 20:00, SUPERSTAR – File de Poveste. Evenimentul va avea loc în salonul verde din incinta La Scena. În deschidere, actorii dIn Culise vor juca spectacolul POVEȘTI DESPRE TINE după volumul „92 de poveşti cu cărţi” de Ştefan Caraman.

24
/05
/16

Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, unul dintre cele mai ample proiecte de Digital Storytelling din România, care a înglobat peste 1200 de povești digitale, dintre care cca 500 aparținând principalelor minorități etnice reprezentate în România a ajuns la final și face bilanțul. Astăzi, 24 mai 2016, începând cu ora 11.00, cei care doresc pot participa la Conferința de închidere a proiectului.

23
/05
/16

Norman Manea, scriitorul fără copilărie, pentru care viaţa a început abrupt, cu o deportare la 5 ani în lagărele din Transnistria, împlineşte, anul acesta, 80 de ani. "La 5 nu eram nici evreu, nici sirian, nici american, eram doar un copil", evocă scriitorul român cel mai dur episod al copilăriei. Astăzi, de la ora 17.00, la TVR 1 şi de la 20.30, la TVR HD, puteţi afla povestea unuia dintre cei mai premiaţi şi traduşi scriitori români contemporani.

20
/05
/16

Sâmbătă, 21 mai 2016, ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), va avea loc ediţia a VIII-a a programului de educaţie culturală „Maratonul de Poezie şi Jazz”, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor.

18
/05
/16

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie.

17
/05
/16

Luni, 23 mai, începînd cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române,va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani.

17
/05
/16

Pe an ce trece, influența online-ului în promovarea culturii crește. O simplă recenzie pe un blog cu vizibilitate sau câteva share-uri pot schimba destinul unui titlu și automat al unui autor. Anul acesta, Hyperlitaratura organizează concursul „Cel mai bun blog de carte din România”.