Josef Koudelka, legenda fotografiei, vine la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/josef-koudelka-legenda-fotografiei-vine-la-garantat-100/

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Josef Koudelka, omul care a surprins imaginile crunte ale invaziei sovietice din Praga anului 1968, cel care ani de zile a fost cunoscut drept „Fotograful Anonim” rememorează duminică noaptea, în emisiunea de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, momentele dramatice pe care le-a trăit, dar şi impactul pe care acestea l-au avut asupra vieţii şi carierei sale.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu s-a născut în 1938, în Moravia, în fosta Cehoslovacie. Din copilărie, visul lui era să devină fotograf. A cules şi a vândut fragi, pentru a-şi putea cumpăra primul aparat de fotografiat. A ajuns, însă, inginer de aeronave.

Dar pasiunea pentru fotografie a fost mult mai puternică, astfel că a abandonat totul la un moment dat, pentru a deveni fotograf profesionist.

În 1968, era la Praga. Tocmai se întorsese din România, cu o zi sau două în urmă. Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, în încercarea de a opri Primăvara de la Praga. Josef Koudelka a făcut peste 5000 de fotografii în acele zile. Imaginile au făcut înconjurul planetei.

Dacă s-ar fi ştiut cine era autorul lor, viaţa sa şi a familiei sale ar fi fost într-un real pericol. I s-a spus, aşadar, „Fotograful Anonim”. Târziu, după câţiva ani, după ce s-a refugiat în Anglia, Koudelka a putut să povestească public despre evenimentele crunte de la Praga. De atunci, cariera sa internaţională şi lucrările sale au devenit subiect de legendă.

Josef Koudelka si Catalin Stefanescu

Josef Koudelka, alături de Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%

„Invitatul nostru e unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, un reper în istoria fotografiei. Acum a revenit în România, pentru a lansa albumul Invazie 68, care conţine fotografii din timpul ocupării capitalei cehoslovace de către trupele Pactului de la Varşovia”, explică realizatorul TVR conjunctura fericită datorită căreia Josef Koudelka calcă pragul studioului Garantat 100%.

Argumentele ce recomandă această ediţie sunt cu atât mai puternice cu cât celebrul fotograf a refuzat participarea la emisiuni de televiziune atât în Cehia, ţara sa de origine, cât şi la televiziuni importante, precum BBC. Vine, însă, duminică, 10 noiembrie, la TVR 1.

Info:

Emisiunea poate fi văzută şi la TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Foto credit: Garantat 100%, Josef Koudelka

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!

23
/02
/21

Pășiți într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii și obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie și 8 mai 2021.

23
/02
/21

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiți sau să redescoperiți expoziția „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“, noua expoziție virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală din Republica Moldova și România.

23
/02
/21

Galeria Sector 1 inaugurează programul curatorial al anului 2021 alături de Kunsthalle Bega, cu expoziția Sensul Sculpturii, artiști: Apor - Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Andrei Pituț, Bogdan Rața, Patricia Teodorescu, Ion Toderașcu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin, curator Liviana Dan.