Jurjac. Sau când la teatru înveți mai multe decât la școală
https://www.ziarulmetropolis.ro/jurjac-sau-cand-la-teatru-inveti-mai-multe-decat-la-scoala/

Ce au în comun: Sputnik 5, meteoritul care loveşte pământul la câţiva kilometri de Odesa şi lansarea CD-ului cu George Enescu? Ziua de 19 august 1881. Tot în aceeaşi zi, România devine regat. Toate acestea s-au întâmplat în ziua în care George Enescu s-a născut.

Un articol de Diana Parpalea|1 octombrie 2021

Spectacolul „Jurjac”, scris și regizat de Daniel Chirilă, produs de Platforma Culturală Frilensăr & Teatrul de Animație Țăndărică București, pe muzică compusă de: Paul-Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Alex Cătănoiu, care sunt și actori ai acestei distribuții, spune și cântă povestea lui George Enescu într-un mod foarte tineresc. Nu cred că există om care, după spectacol, să nu fi învățat biografia compozitorului care era alintat „Jurjac” de părinți în copilărie.

Teatrul a conținut dintotdeauna și această componentă educativă, așa că e foarte bine atunci când ne întâlnim cu spectacole care să aibă acest scop. Vorbind de segmentul de public tânăr care merge la teatru, e important să i se ofere spectacole pe limbajul lui. Adică, cred că este puțin eronat să ne mai imaginăm că formele clasice de educare și învățare mai pot funcționa în ziua de azi pentru tineri. Totodată, faptul că sunt noi, nu le face mai puțin pline de veridicitate și morală.

Astfel, spectacolul propus de trupa Frilensăr conține o gamă variantă de note și contranote despre un subiect pe care dacă l-ai fi auzit la școală sub forma unei lecții de istorie a muzicii, ai fi rămas, poate, indiferent. În schimb, el îți oferă istoria unor ani din viața violonistului sub forma unui show musical foarte contagios din punct de vedere al energiei pozitive pe care ți-o oferă. Cei trei actori și muzicanți sunt carismatici, plini de umor. Sunt trei tineri care știu să umple o scenă cu doar câteva instrumente muzicale.

Muzica originală este cu siguranță un plus al spectacolului. Dacă George Enescu compunea muzică pe baza reproducerii sunetelor auzite în natură, tinerii compozitori ai spectacolului au recompus muzica, notele și ritmurile propuse de geniul Jurjac. E Rapsodia Română, dar e și ceva nou, în același timp.

Paul-Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache și Alex Cătănoiu sunt un trio perfect pe scenă. Între împungerile comice preluate din filme alb-negru și momentele de tip-concert pe o scenă națională, George Enescu nu se pierde în nici un moment din poveste. Schimbă între ei instrumentele la care cântă – de la pian, la chitară bass, apoi la chitară clasică și cajon, ca într-un joc. Totodată, nu sunt de ignorat nici calitățile vocale ale lui Tiberiu Enache care poate cânta și operă. În altă ordine de ei, cei trei fac un spectacol de atmosferă, fără a anula în niciun fel povestea adevărată a compozitorului.

Spectacolul „Jurjac” este de văzut pentru latura sa educativă, dar și pentru ambianța pe care o creează în sala de spectacol. Publicul, de orice vârstă, o să petreacă o seară la teatru de calitate, în care va râde, va plânge și va cânta. Cel puțin așa a fost la Buzău, la „Săptămâna Teatrului Tânăr”, în a doua seară de festival, încheiată cu un ropot de aplauze îmbucurător.



28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.