Klimt & Schiele – Eros și Psyche, la Happy Cinema din 19 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/klimt-schiele-eros-si-psyche-la-happy-cinema-din-19-aprilie/

HAPPYCINEMA® se alătură cinematografelor din peste 60 de ţări care difuzează documentarul eveniment „Klimt & Schiele – Eros şi Psyche” (19 aprilie de la ora 19:00).  O călătorie fascinantă prin Viena lui Klimt şi Schiele, în aprilie, la Happy Cinema Bucureşti, Focşani, Buzău şi Alexandria.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2019

Odată ce puternicul zgomot al tunurilor din Primul Război Mondial dispare, în inima Europei Centrale, la Viena, o epocă de aur se apropie de final. Imperiul Austro-Ungar începea să se dezintegreze ușor, ușor.

În noaptea de 31 octombrie, 1918, Egon Schiele moare la doar 28 de ani, victimă a gripei spaniole, care a cauzat peste 20 de milioane de  decese. A murit privind în față boala, în singurul mod în care a putut: prin pictură.

Cu puţin timp în urmă, sala principala a Clădirii Secesiunii i-a  găzduit prima sa expoziție de succes: 19 picturi în ulei și 29 de desene,  care celebrau ideea de pictură ce arăta anxietățile și dorințele umane.

Cu doar câteva luni în urmă, îndrumătorul și prietenul acestuia, Gustav Klimt, moare. Încă de la începutul secolului,  acesta a schimbat fundamental modul în care oamenii simțeau arta și a fondat un grup nou: Secesiunea.

Klimt şi Schiele au provocat adesea controverse în Viena extrem de conservatoare a anilor 1900, lucrările lor fiind caracterizate de o sexualitate pronunţată şi de intensitatea sentimentelor umane.

Documentarul are în prim-plan această extraordinară perioadă: un moment magic pentru artă, literatură și muzică, în care circulau noi idei, Freud vorbea despre psihic, iar femeile începeau să-și revendice independența.

 Astăzi, capodoperele lui Klimt, expuse în Viena sau la Noua Galerie din New York, atrag vizitatori din toata lumea, sau devin staruri în filme precum Woman in Gold.

„Klimt & Schiele – Eros și Psyche” este conceput pentru a ghida spectatorul prin sălile Muzeelor Albertina, Belvedere, Muzeul de Istoria Artei (Kunsthistorisches), Muzeul Leopold, Muzeul Sigmund Freud și Muzeul Vienei.

Regizor: Michele Mally

Scenarist: Arianna Marelli

Invitați speciali: Lorenzo Richelmy și Lili Cole

Tarif unic: 26 lei

Lanțul de cinematografe HAPPYCINEMA® este prezent în București (Liberty Center), Focșani (Focșani Mall), Buzău (Galleria Mall Buzău) și Alexandria (Winmarkt).

Bilete: www.happycinema.ro

Foto: Klimt & Schiele – facebook

08
/08
/19

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care se întâmplă între 5 și 11 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, aduce în fața publicului cineaști români de marcă, dar și de peste hotare. Actorii Vlad Ivanov, Julieta Szonyi, Șerban Pavlu și Pavel Bartoș sunt doar câțiva dintre cei care au urcat pe scena ANONIMUL marți, 6 august, pentru a prezenta publicului cele mai noi producții la care au lucrat.

05
/08
/19

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care începe astăzi, 5 august, propune publicului filme în premieră în România, proiecții speciale, un program special dedicat regizorului Sergei Loznitsa, care va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, dezbateri, precum și o serie de concerte și DJ set-uri.

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

02
/08
/19

Documentarul „I Am Patrick Swayze”, în care prieteni şi colegi împărtăşesc amintiri cu actorul cunoscut din filme ca „Dirty Dancing”, „Ghost” şi „Point Break”, va fi lansat la zece ani de la moartea lui Patrick Swayze.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

01
/08
/19

Cea de-a patra ediție a festivalului Película – UN FESTIVAL CA O FIESTA! va avea loc între 11 și 15 septembrie 2019, la București. Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană.

30
/07
/19

În timp ce în România, în primii ani după Revoluție, cinema-ul de ficțiune se răfuia gălăgios cu trecutul recent, iar documentarul era în derută, cvasi-inexistent, după prăbușirea Studioului Sahia, un tânăr fotograf din Germania, plecat în copilărie din Banatul românesc, Dobrivoie Kerpenisan, realiza două documentare splendide despre oamenii din satul natal.

30
/07
/19

S-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.