Klimt & Schiele – Eros și Psyche, la Happy Cinema din 19 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/klimt-schiele-eros-si-psyche-la-happy-cinema-din-19-aprilie/

HAPPYCINEMA® se alătură cinematografelor din peste 60 de ţări care difuzează documentarul eveniment „Klimt & Schiele – Eros şi Psyche” (19 aprilie de la ora 19:00).  O călătorie fascinantă prin Viena lui Klimt şi Schiele, în aprilie, la Happy Cinema Bucureşti, Focşani, Buzău şi Alexandria.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2019

Odată ce puternicul zgomot al tunurilor din Primul Război Mondial dispare, în inima Europei Centrale, la Viena, o epocă de aur se apropie de final. Imperiul Austro-Ungar începea să se dezintegreze ușor, ușor.

În noaptea de 31 octombrie, 1918, Egon Schiele moare la doar 28 de ani, victimă a gripei spaniole, care a cauzat peste 20 de milioane de  decese. A murit privind în față boala, în singurul mod în care a putut: prin pictură.

Cu puţin timp în urmă, sala principala a Clădirii Secesiunii i-a  găzduit prima sa expoziție de succes: 19 picturi în ulei și 29 de desene,  care celebrau ideea de pictură ce arăta anxietățile și dorințele umane.

Cu doar câteva luni în urmă, îndrumătorul și prietenul acestuia, Gustav Klimt, moare. Încă de la începutul secolului,  acesta a schimbat fundamental modul în care oamenii simțeau arta și a fondat un grup nou: Secesiunea.

Klimt şi Schiele au provocat adesea controverse în Viena extrem de conservatoare a anilor 1900, lucrările lor fiind caracterizate de o sexualitate pronunţată şi de intensitatea sentimentelor umane.

Documentarul are în prim-plan această extraordinară perioadă: un moment magic pentru artă, literatură și muzică, în care circulau noi idei, Freud vorbea despre psihic, iar femeile începeau să-și revendice independența.

 Astăzi, capodoperele lui Klimt, expuse în Viena sau la Noua Galerie din New York, atrag vizitatori din toata lumea, sau devin staruri în filme precum Woman in Gold.

„Klimt & Schiele – Eros și Psyche” este conceput pentru a ghida spectatorul prin sălile Muzeelor Albertina, Belvedere, Muzeul de Istoria Artei (Kunsthistorisches), Muzeul Leopold, Muzeul Sigmund Freud și Muzeul Vienei.

Regizor: Michele Mally

Scenarist: Arianna Marelli

Invitați speciali: Lorenzo Richelmy și Lili Cole

Tarif unic: 26 lei

Lanțul de cinematografe HAPPYCINEMA® este prezent în București (Liberty Center), Focșani (Focșani Mall), Buzău (Galleria Mall Buzău) și Alexandria (Winmarkt).

Bilete: www.happycinema.ro

Foto: Klimt & Schiele – facebook

02
/10
/13

Filmul Pozitia copilului, de Călin Peter Netzer, câştigătorul trofeului Ursul de Aur la Berlinala 2013, care este totodată propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin, va fi distribuit în cinematografele din Statele Unite de compania Zeitgeist Films

02
/10
/13

Actorul italian Giuliano Gemma, devenit celebru pentru interpretările sale din numeroase filme western italiene, denumite "western spaghetti", a murit marţi seară, la vârsta de 75 de ani, în urma unui accident de automobil produs în regiunea oraşului Roma.

01
/10
/13

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se anunţă a fi una specială, programul evenimentului conţine filme din peste 70 de ţări, premiere internaţionale și programul Astra Film Junior dedicat copiilor şi adolescenţilor.

01
/10
/13

CRONICĂ DE FILM Produs şi distribuit de Strada Film, lungmetrajul „Lupu”, debutul tânărului regizor şi scenarist Bogdan Mustaţă (n. 1975), reprezintă o tentativă, din păcate ratată, de desprindere de realismul predominant în cinematografia română a momentului.

28
/09
/13

CRONICĂ DE FILM „Metallica: Through the Never“ este, în primul rând, o oprire obligatorie pentru fanii cunoscutei formaţii şi ai muzicii rock. Dar îi poate mulţumi şi pe cei în căutare de artificii vizuale.

24
/09
/13

După ce a avut premiera mondială în această vară, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, noul film al lui Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului/ The Unsaved își continuă traseul prin festivaluri, în paralel cu lansarea lui în cinematografele din România.

24
/09
/13

Actorul Horaţiu Mălăele a declarat, marţi, pentru Mediafax, că regizorul Geo Saizescu - care a murit la vârsta de 80 de ani - a fost un "om frumos", adăugând că "plecarea" acestuia "face ca umorul românesc să-şi şteargă o lacrimă grea".