Krzysztof Zanussi – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/krzysztof-zanussi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff/

Renumitul regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

Krzysztof Zanussi va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Cineastul va susține și un masterclass pentru pasionații de film duminică, 8 iunie.

Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale, notează Mediafax.

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția de la Veneția.

Un eveniment special la TIFF va fi și premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D

Filmul este un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie.

Krzysztof Zanussi

Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală.

Ceilalți cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-și clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou și Biblioteca Națională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Foto: Krzysztof Zanussi şi Cathedrals of Culture – tiff.ro

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.