Kusturica & Maradona, miercuri, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/kusturica-maradona-miercuri-la-tvr-1/

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2014

Cotat drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, dar şi una dintre cele mai controversate figuri ale lumii sportului, Maradona este subiectul documentarului realizat de Emir Kusturica, producţie Spania-Franţa, 2008.

Maradona by Kusturica este un documentar despre viaţa jucătorului argentinian Diego Armando Maradona, regizat de regizorul sârb Emir Kusturica. Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

„Este primul documentar care tratează toate aspectele vieţii lui Maradona. Filmul arată cele trei feţe ale lui Maradona pe care le-am descoperit în timpul filmărilor: antrenorul de fotbal, cetaţeanul răzvrătit faţă de politica unilaterală a SUA faţă de anumiţi cetăţeni, precum şi latura sa de familist. Cei trei Diego vor apărea în finalul documentarului pe care l-am ales să fie filmat pe Aztec Stadium din Mexico, unde Maradona a marcat cel mai apreciat gol al său în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1986, în partida împotriva englezilor.”, povesteşte Emir Kusturica.Kusturica

A fost suspendat din activitate pentru o perioadă de 15 luni, în 1991, în Italia, după ce a fost depistat că a consumat cocaină, iar în 1994 a fost trimis acasă de la turneul final al campionatului mondial de fotbal din S.U.A., după ce a folosit efedrină.

Viaţa ca un spectacol

Hărţuit de-a lungul carierei de către ziarişti, Maradona a tras chiar cu o armă cu aer comprimat asupra reporterilor care îi invadaseră intimitatea. Părerea fostului său coechipier Jorge Valdano sintetizează părerile multora despre Maradona: „Este o persoană pe care mulţi ar vrea s-o depăşească, o figură controversată, iubită, urâtă, care a creat multă agitaţie, mai ales în Argentina… Insistenţa asupra vieţii sale personale este o greşeală. Maradona nu a avut rival pe teren, dar şi-a transformat viaţa personală într-un spectacol, iar acum trăieşte o dramă personală care nu ar trebui să se mai repete”.

Diego Armando Maradona s-a născut într-o familie săracă, a crescut într-o Argentină sfâşiată de criza economică ce a cunoscut apogeul în 2001, apoi de războiul cu Marea Britanie pentru posesiunea asupra insulelor Falkland, din 1982; de aici, şi vederile sale politice şi admiraţia sa neţărmurită pentru liderul Fidel Castro.

În documentarul Maradona by Kusturica mai apar: liderul cubanez Fidel Castro, interpretul Manu Chao, fostul preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez, regizorul, actorul şi muzicianul Emir Kusturica, preşedintele Boliviei – Evo Morales.

Documentarul realizat de Emir Kusturica şi a cărui muzică este semnată de Manu Chao se difuzează la TVR 1 miercuri, 2 iulie, de la ora 22.10

Foto cu Maradona şi Kusturica – TVR

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.