La 145 de ani de la nașterea Reginei Maria, History prezintă documentarul „Maria – Inima României”
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-145-de-ani-de-la-nasterea-reginei-maria-history-prezinta-documentarul-maria-inima-romaniei/

Pentru a marca 145 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai influenţi monarhi ai istoriei noastre, Regina Maria a României, HISTORY transmite documentarul istoric de succes „Maria – Inima României”, joi 29 octombrie, de la ora 20:00.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2020

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei. Fiul său, Carol, și-a disprețuit părinții și când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniștii au ajuns la putere, în 1945, au șters-o din istorie.

Filmul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 țări și o documentare realizată în 14 arhive naționale. Oferă șansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

În fiecare colț al țării, românii s-au reîndrăgostit de o eroină care s-a născut cu generații în urmă. Mulțumim HISTORY pentru numeroasele transmisiuni ale documentarului, precum și pentru cea din 29 octombrie. Ați ajutat la inspirarea atâtor români, în special tinerii, care abia o cunoșteau”, a declarat producător executiv al documentarului John Florescu.

29 octombrie 2020 este un moment istoric. România celebrează 145 de ani de la nașterea legendarei Regina Maria a României, cea care a pus România mare pe harta Europei după Primul Război Mondial, în 1919, alături de Regele Ferdinand și politicienii de la acea vreme. Alegerea televiziunii HISTORY de a transmite documentarul Maria – Inima României este cel mai bun mod de a creiona această mișcare istorică, mai ales în vremurile noastre care, așa cum, însăși Regina Maria spunea, indiferent cât de grea e viața, întotdeauna îți rămâne speranța”, a transmis producător asociat Dan Drăghicescu.

Din echipa de producție a documentarului mai fac parte Trevor Poots, care a semnat regia și scenariul, producătorul senior Viorel Chesaru , precum și editorul Mircea Lăcătuș. Filmul este narat de actorul Marcel Iureș. „Maria – Inima României” este o producție independentă Chainsaw Film Productions și se bucură de susținerea Academiei Române și a Institutului Cultural Român.

Difuzat în 42 de țări, inclusiv pe HISTORY și HISTORY2, filmul „Maria – Inima României”, alături de filmul documentar „Regele care l-a trădat pe Hitler”, face parte din „Turneul Național Maria: Inima României”, un eveniment itinerant susținut de HISTORY ce a avut până acum loc în mai multe orașe din România, pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru țara sa în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din anul 1919.

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.