La București continuă Festivalul de muzică sacră belgiană
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-bucure%c8%99ti-continu%c4%83-festivalul-de-muzic%c4%83-sacr%c4%83-belgian%c4%83/

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la Bucureşti, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din Bucureşti (Șos. Olteniţei 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră şi poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociaţia Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezenţa Ambasadorului Regatului Belgiei la Bucureşti, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens şi Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) şi doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem şi Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

Un articol de Cristina Enescu Aky|28 septembrie 2017

Tinerii muzicieni care interpretează această serie de concerte sunt:

Anca Cecilia Păuleț (soprană)

Gabriel Mărtinaș (clarinet)

Eduard Antal și Ioan Paul Păuleț (orgă)

Ștefan Gheorghiu și Corenlia Petroiu (violă)

Loredana Vișan (vioară)

Corul Bisericii Sf Elena din București – dirijor Erica Dămoc

În cadrul celorlalte concerte vor fi interpretate și lucrări semnate de alți compozitori belgieni de secol 15, 18, 19 și 20.

Soprana Anca Cecilia Păuleț, masterandă a Universității de Muzică din București, a spus despre muzica de care se va bucura atât publicul prezent la eveniment cât și, la primul concert, chiar Ambasadorul Regatului Belgiei la București:

Muzica sacră belgiană este remarcabilă, un adevărat regal, chiar dacă este prea puțin cunoscută. Repertoriul ales pentru aceste concerte are un conținut bogat armonic, ce reunește elemente contrastante: de la puritatea liniei melodice la Lemmens, trecând prin emoția puternică a muzicii lui Franck, până la muzica contemporană scrisă de Landeghem și Raoul de Smet. Va fi o călătorie interesantă atât pentru noi cât și pentru public.

Următoarele concerte din cadrul evenimentului vor avea loc după cum urmează:

– miercuri 4 octombrie, ora 19:00, la Sala ”George Enescu” a Universității de Muzică din București (intrare liberă)

– sâmbătă 7 octombrie, ora 19:00, la Sala Mică a Ateneului Român (biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Ateneului)

– duminică 8 septembrie, ora 12:00, la Biserica Sf Elena (Str. Cuza Vodă 102)

Festivalul de Muzică Sacră Belgiană este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, Universitatea Națională de Muzică București, Filarmonica ”George Enescu” București și Nuova Musica Consonante – Living Music Foundation.

Mai multe informații despre acest Festival găsiți pe pagina de FB a evenimentului, accesând Belgian Sacred Music Festival.



02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.