La București va avea loc Primul Festival al Teatrelor Maghiare
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-bucuresti-va-avea-loc-primul-festival-al-teatrelor-maghiare/

Teatrul Odeon din capitală va găzdui primul Festival al Teatrelor Maghiare din Bucureşti, o iniţiativă a Asociaţiei Uniunii Teatrelor Maghiare MASZIN, în colaborare cu UNITER.

Un articol de Liliana Matei|2 mai 2022

Teatrele membre ale Asociaţiei – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely  din Timişoara, Teatrul Szigligeti din Oradea, Trupa Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare, Teatrul Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc şi Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc au structurat, împreună, o platformă de evenimente teatrale, la care publicul este invitat în perioada 7-12 iunie 2022.

Unul dintre cele mai importante obiective ale instituțiilor fondatoare este  să se concentreze asupra nevoilor culturale ale minorităţii maghiare din regiunile  diasporei, aşa încât festivalul BukFeszt are în vizor oferirea unui program cultural diversificat şi cu valori estetice ridicate pentru minoritatea consistentă de etnie maghiară din capitală. În cele cinci zile ale festivalului, organizatorii vor prezenta zece spectacole importante din repertoriul lor, inclusiv spectacole de copii. Adiacent evenimentelor teatrale vor avea loc şi o lansare de carte, un volum inedit scris de Visky András despre Tragedia omului, spectacol-eveniment montat de Silviu Purcărete la Timişoara, prezentat şi în cadrul festivalului BukFeszt.

Un alt scop important al organizatorilor este reconectarea instituţiilor lor la reţeaua teatrală naţională, prezentarea  celor mai bune spectacole din ultimii ani, spectacole la care din cauza distanţării  fizice impuse  şi a restricţiilorpandemice  stricte n-au putut să ajungă cei mai importanţi critici de teatru, iar astfel munca acestor teatre minoritare, de multe ori izolate, a pierdut mult din reflectarea sa pe harta culturală a României.

Ca un prim pas al acestei re-conectări, organizatorii invită pe toţi cei interesaţi şi reprezentaţii presei locale la sediul UNITER din Bucureşti în data de 10 mai, de la ora 12 la o conferinţă de presă, unde cei prezenţi pot afla programul detaliat a primului festival BukFeszt şi vor avea şansa de a cunoaşte mai bine munca teatrelor, membrii şi planurile Asociaţiei MASZIN pe viitor.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).