La comun/debut/ Teatrul Maghiar Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-comun-debut-teatrul-maghiar-timisoara/

Sarolta Vass are 18 ani, este cea mai tânără actriţă a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara şi, probabil, cea mai tânără actriţă angajată a unui teatru timişorean. Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 19, ea va debuta pe scena Teatrului Maghiar într-unul dintre cele mai captivante spectacole ale stagiunii: ”La comun”, în rolul Freja, un personaj a cărui vârstă e aproape de cea a actriţei.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2022

Așa se face că, în acest moment, trupa Teatrului Maghiar din Timișoara are cea mai tânără și cea mai vârstnică actriță în rol principal: Vass Sarolta (18 ani) în rolul adolescentei din spectacolul ”La comun” și venerabila actriță Fall Ilona (82 de ani) în rolul Regina, în spectacolul ”Ultima mutare”.

Născută la Timișoara,  Sarolta Vass a absolvit, la doar 17  ani, Colegiul Național de Artă ”Ion Vidu”, unde a studiat flaut și interpretare vocală și a cucerit numeroase premii în competiții muzicale. Talentată, ambițioasă, cu o disciplină interioară  câștigată în anii de studii muzicale începute la 5 ani,  Sarolta Vass deține și recordul de a fi văzut, ca spectator,  absolut toate spectacolele produse de Teatrul Maghiar din Timișoara, în ultimii 10 ani, de a fi crescut în teatru. Debutul ei absolut într-un spectacol de teatru a avut loc în 2019,  în  ”Dr. Faustus”  theater- concert de Kocsárdi Levente,  producție a companiei independente Arte- Factum.

”La comun”, spectacolul regizorului Radu Nica, pe un text scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov,  propune  o dezbatere despre proprietate și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul adevărat al unui grup de intelectuali care decid în 1975 să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Erick și Anna formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate, cuplu  sau familie.  Din distribuție fac parte actorii Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Vadász Bernadett,  Molnár Bence și Vass Sarolta. Scenografia este creată de Ioana Popescu.

„Beneficiile traiului în comun sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi” , consideră  regizorul Radu-Alexandru Nica .

Spectacolul ”La comun”  este interzis spectatorilor cu vârste sub 14 ani. Reprezentația care se va juca în Sala Mare a Teatrului Maghiar,  miercuri, 16 februarie, 2022, este sold out! Toate spectacolele  Teatrului Maghiar din Timișoara sunt traduse în limba română.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.