„La Danseuse” deschide cea de-a III-a ediție Bucharest International Dance Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-danseuse-deschide-cea-de-a-iii-a-editie-bucharest-international-dance-film-festival/

Cea de-a III-a ediţie Bucharest International Dance Film Festival va fi deschisă de lungmetrajul „La Danseuse”, în regia lui Stéphanie di Giusto. Pelicula a avut premiera mondială, anul trecut, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind inclusă în secţiunea „Un certain regard”.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2017

„La Danseuse/Dansatoarea” spune povestea lui Loïe Fuller o răsfățată a celebrelor spectacole de cabaret de la Folies Bergère (Paris) la începutul secolului al XX-lea. Cunoscuta dansatoare americană, un pioner al dansului modern, a fost și o sursă de inspirație pentru Toulouse-Lautrec dar și frații Lumière. Pelicula se învârte în jurul relației sale complicate cu protejata și rivala sa Isadora Duncan.

Rolul principal este interpretat de cunoscuta artistă și cântăreață Soko ( “Her”, “Augustine”), distribuția fiind completată de Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp, François Damiens.

„La Danseuse/Dansatoarea” va fi proiectat în premieră în România, în cadrul Bucharest International Dance Film Festival, pe 7 septembrie la Cinema „Elvire Popesco”.

Cea mai importantă manifestare cinematografică dedicată producțiilor de dans, BIDFF va avea loc în perioada 7-10 septembrie 2017.

Tema ediției din acest an, THE AGE OF THE STRANGE, își propune o întoarcere la starea de natural, căutând modalități de expunere “techno-surealiste”, îmbrățișând contradicția și fragilitatea. Contextul din ce în ce mai tulburător al unei lumi în situație de criză pune sub semnul întrebării autenticitatea existenței cotidiene, o lume aproape distopică în care am putea simți nevoia de autenticitate, simplitate, imperfecțiuni nefiltrate și identități nefixate.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri: Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, Asociația „Odaia Creativă” (URBANINC) și Gallery.

 

28
/02
/15

Regizorul Ken Loach se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, Irlanda începutului de secol. Filmul, care a participat anul trecut în Competiţia Oficială Cannes 2014, va avea premiera în România în 6 martie.

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.