La Gaudeamus se vor lansa, miercuri și vineri, cărți scrise de actori: Paul Chiribuță și Ion Chelaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-gaudeamus-se-vor-lansa-miercuri-si-vineri-carti-scrise-de-actori-paul-chiributa-si-ion-chelaru/

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo. Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii „Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui […]

Un articol de |19 noiembrie 2012

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo.

Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii

„Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui ca pagina alba este o scena goala pe care sunt obligat sa intru. Pe o scena goala am mai mult curaj sa intru decat pe o pagina alba. Pentru mai multa siguranta am adaugat si imperativul obligat, pentru a preveni orice incercare de corijare a intentiei initiale, de catre o personalitate ca a mea, obisnuita sa ocoleasca obstacolele. Pentru finalizarea operatiunilor premergatoare mai era necesar sa descopar echivalentele intre cuvant si gestul facut pe scena, intre o propozitie si o situatie scenica, intre o fraza si constructia unei scene si intre un capitol al cartii si un act al unui spectacol.”

Astfel isi incepe Paul Chiributa cel mai recent volum publicat de ABI Fundatie printr-un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Regizor, membru UNITER, membru in Fundatia pentru Teatru si Film Tofan, in prezent lector universitar la UNATC Bucuresti si consultant artistic la Teatrul de Comedie Bucuresti si Teatrul National Targu-Mures, Paul Chiributa, prin aceasta carte, instruieste si stimuleaza actorii spre perfectionare si evolutie continua.

http://evolutia-actorului.abi-f.ro/

 


 

vineri 23 noiembrie, la ora 12.00, actorul ION CHELARU lansează volumul … DIN EPOCA DE AUR. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo, standul Editurii Semne

 

… priceperea lui Ioan Chelaru de a aborda subiecte mari este remarcabilă ca şi în drama cu subiect roman „Camillus” (Dialoguri dramatice – Ed.Phobos – 2007), unde nu detaliile despre „cel de-al doilea fondator al Romei”, salvatorul ţării alături de ilustrele gâşte din Capitoliu la invazia galilor (39o, î.C), ci controversa dintre democraţie şi dictatură, dintre libertate şi totalitarism sunt semnifi cative. Dicţiunea politologică este impecabilă şi piesa, în totalitate, este mai curând scenariul unui fi lm cu subiect rarisim împrumutat din Titus Livius. Despre Camillus care pune dictatura în locul republicii s-a scris foarte puţin. Capaci tatea esenţială a lui loan Chelaru, absolut histrionică, este de a se adapta fără eforturi oricărui stil. După shakesperiada din „Yorick”, parodia soresciană din „Marea călătorie” şi stilul eroico-istoric din „Camillus”, Ioan Chelaru ne oferă o compoziţie pe tema „obsedantului deceniu”, despre instalarea comunismului în România, sovietizarea societăţii, colectivizarea agriculturii, etc. în „…din epoca de aur”. Dibăcia dicţiunii în toate aceste „exerciţii de stil” este remarcabilă pentru că autorul împrumută doar stilul, nu şi ideile. Mircea Ghiţulescu – Istoria Literaturii Române – Dramaturgia – Editura Academiei Române, 2oo7

http://www.libris.ro/literatura-romana/-din-epoca-de-aur-lumea-pe-dos–ioan-chelaru-SEM606-1502-43-5–c7510–p601264.html

 

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.