Romanul „Eu cânt și muntele dansează“ de Irene Solà, se lansează miercuri la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-eu-cant-si-muntele-danseaza-de-irene-sola-se-lanseaza-miercuri-la-libraria-humanitas-de-la-cismigiu/

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt şi muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2023

Nu există viață și moarte, doar fluxul necontenit al timpului, în care dăinuie tot ce a trăit cândva sau trăiește acum – natură, oameni, animale, creații umane. Omul nu este nici singur, nici centrul universului, ci doar o instanță a eternității „de zi cu zi“. Tradus în peste 30 de țări, romanul Eu cânt și muntele dansează al scriitoarei catalane Irene Solà sparge canoanele genului și țese din voci umane și nonumane o tapiserie hipnotică.

Participă: Jana Balacciu Matei, traducătoarea romanului, Mara Coman, jurnalistă, Adina Dinițoiu, critic literar și Augustin Cupșa, scriitor, medic psihiatru. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook, în limita locurilor disponibile.

„Fiecare pagină este o splendidă mărturie a pasiunii Irenei Solà pentru scris, pentru peisajele pe care le descrie și pentru personajele pe care le creează.” – Times Out

Un colț de lume în Pirineii catalani, departe de clocotul marilor orașe. Muntele etern, cel din piatră, dar și unul al vocilor ce șoptesc despre întâmplările care au marcat acest spațiu. Declanșate și unite, ca într-un fluid de fundal, de tragedia unei familii în care un fulger și un accident de vânătoare curmă, la distanță de decenii, viața tatălui și a fiului, în plină tinerețe. Voci umane și nonumane compun o polifonie ce leagă destine din epoci diferite, în care granițele dintre om și natură, dintre prezent și istorie, dintre real și legendar sunt șterse, relativizând percepția comună despre lume. Nori, ciuperci, femei căzute în urmă cu secole victime vânătorii de vrăjitoare, spirite ale apei, o fetiță moartă, dintr-o familie de republicani fugiți prin munți spre Franța în timpul dictaturii lui Franco, un căprior, un câine, muntele însuși își deapănă cu toții povestea. Tot atâția eu, tot atâtea priviri, perspective, moduri de-a înțelege viața, de a-i percepe frumusețea și, deopotrivă, cruzimea. Tot atâta cântec care face muntele să danseze.

„Un roman luminos și captivant. Îmbinând istoria, legenda, realitatea, literatura: totul se transformă în carne și sânge.“ – La Vanguardia

„Întregul roman emană speranță și vitalitate. Solà ne seduce prin capacitatea ei exultantă de a scrie despre memorie, cunoaștere și viață.“ – El País

Lansarea va putea fi urmărită #live & #online pe pagina de noastră de Facebook – Humanitas Fiction și pe Youtube – Humanitas.

Născută în 1990, la Malla, un sat cu 200 de locuitori, la 60 de kilometri de Barcelona, Irene Solà este licențiată în Belle Arte la Universitatea din capitala Cataloniei. A revenit în satul natal după un an petrecut în Islanda și șase ani în Marea Britanie (unul de masterat în literatură, cinema și cultură vizuală la Universitatea din Sussex și cinci la White Chapel Gallery). Lucrări ale sale din domeniul artelor vizuale au fost expuse în diverse galerii din Catalonia și din străinătate. A debutat cu volumul de versuri Bèstia (2012), încununat cu Premiul Amadeu Oller. Primul său roman, Els dics (Digurile, 2018), a primit Premiul Documenta, acordat tinerilor prozatori sub 35 de ani. Cel de-al doilea, Eu cânt și muntele dansează (Canto jo i la muntanya balla, 2019; Humanitas Fiction, 2023), a fost distins cu mai multe premii catalane și spaniole în 2019, iar în 2020 cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene. Tradus în peste 30 de țări, s-a bucurat de un succes fulminant, care i-a adus recunoașterea internațională. De egal succes s-au bucurat adaptarea teatrală a romanului (trei premii Max pentru Artele Scenice din Spania în 2022) și creația muzical-simfonică Les trompetes de la mort (Trâmbițele morții), inspirată de el. În 2023 a publicat romanul Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres (Ți-am dat ochi și ai privit tenebrele), „un mozaic de jovialitate, umor, lumină plină de viață și, în același timp, un joc esca­tologic, o farsă carnavalescă… trepidantă, marcată de o magnetică cutezanță lirică“ (El País).

Romanul Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà este recomandat de Radio Guerrilla.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.