La Gaudeamus se vor lansa, miercuri și vineri, cărți scrise de actori: Paul Chiribuță și Ion Chelaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-gaudeamus-se-vor-lansa-miercuri-si-vineri-carti-scrise-de-actori-paul-chiributa-si-ion-chelaru/

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo. Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii „Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui […]

Un articol de |19 noiembrie 2012

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo.

Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii

„Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui ca pagina alba este o scena goala pe care sunt obligat sa intru. Pe o scena goala am mai mult curaj sa intru decat pe o pagina alba. Pentru mai multa siguranta am adaugat si imperativul obligat, pentru a preveni orice incercare de corijare a intentiei initiale, de catre o personalitate ca a mea, obisnuita sa ocoleasca obstacolele. Pentru finalizarea operatiunilor premergatoare mai era necesar sa descopar echivalentele intre cuvant si gestul facut pe scena, intre o propozitie si o situatie scenica, intre o fraza si constructia unei scene si intre un capitol al cartii si un act al unui spectacol.”

Astfel isi incepe Paul Chiributa cel mai recent volum publicat de ABI Fundatie printr-un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Regizor, membru UNITER, membru in Fundatia pentru Teatru si Film Tofan, in prezent lector universitar la UNATC Bucuresti si consultant artistic la Teatrul de Comedie Bucuresti si Teatrul National Targu-Mures, Paul Chiributa, prin aceasta carte, instruieste si stimuleaza actorii spre perfectionare si evolutie continua.

http://evolutia-actorului.abi-f.ro/

 


 

vineri 23 noiembrie, la ora 12.00, actorul ION CHELARU lansează volumul … DIN EPOCA DE AUR. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo, standul Editurii Semne

 

… priceperea lui Ioan Chelaru de a aborda subiecte mari este remarcabilă ca şi în drama cu subiect roman „Camillus” (Dialoguri dramatice – Ed.Phobos – 2007), unde nu detaliile despre „cel de-al doilea fondator al Romei”, salvatorul ţării alături de ilustrele gâşte din Capitoliu la invazia galilor (39o, î.C), ci controversa dintre democraţie şi dictatură, dintre libertate şi totalitarism sunt semnifi cative. Dicţiunea politologică este impecabilă şi piesa, în totalitate, este mai curând scenariul unui fi lm cu subiect rarisim împrumutat din Titus Livius. Despre Camillus care pune dictatura în locul republicii s-a scris foarte puţin. Capaci tatea esenţială a lui loan Chelaru, absolut histrionică, este de a se adapta fără eforturi oricărui stil. După shakesperiada din „Yorick”, parodia soresciană din „Marea călătorie” şi stilul eroico-istoric din „Camillus”, Ioan Chelaru ne oferă o compoziţie pe tema „obsedantului deceniu”, despre instalarea comunismului în România, sovietizarea societăţii, colectivizarea agriculturii, etc. în „…din epoca de aur”. Dibăcia dicţiunii în toate aceste „exerciţii de stil” este remarcabilă pentru că autorul împrumută doar stilul, nu şi ideile. Mircea Ghiţulescu – Istoria Literaturii Române – Dramaturgia – Editura Academiei Române, 2oo7

http://www.libris.ro/literatura-romana/-din-epoca-de-aur-lumea-pe-dos–ioan-chelaru-SEM606-1502-43-5–c7510–p601264.html

 

23
/09
/17

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

22
/09
/17

Au mai rămas doar câteva zile până când adolescenții bucureșteni se vor putea reîntâlni cu EXCELSIOR TEEN-FEST – un eveniment dedicat în exclusivitate lor, o întâlnire cu teatrul, dar și cu arta filmului de animație, a sound design-ului și a editării de film. La fel ca în fiecare ediție de până acum, adolescenții vor fi implicați activ în procesul artistic. Vor aplauda și vor fi aplaudați.

22
/09
/17

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu și Caudiu Istodor, dar și o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu și Ionuț Vișan.

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

21
/09
/17

Teatrul Apollo111 anunță primul spectacol din stagiunea Satelit – PULVERIZARE – în regia lui Andrei Măjeri. Bazat pe un text premiat al Alexandrei Badea care a fost pus în scenă cu succes în mai multe țări europene, piesa se află la prima montare în România.

20
/09
/17

Peste o treime (34%) din numărul biletelor pentru spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru au fost deja epuizate, la doar 24 de ore de la momentul punerii lor în vânzare. Recordul a fost stabilit după primele 4 ore, când se înregistra o cotă de 25% vânzări din totalul biletelor Festivalului.

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.