La Jubileul de 65 de ani al Teatrului Evreiesc vin Stele ratacitoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-jubileul-de-65-de-ani-al-teatrului-evreiesc-vin-stele-ratacitoare/

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena şi Lvov). Chiar dacã Reizl şi Leibl îşi împlinesc destinul artistic, pe lângã ei se desfãşoarã numeroase poveşti de viaṭã care nu îşi gãsesc împlinirea.

 

Autorul, Şalom Alehem, este emblematic pentru scrierile în limba idiş. Deşi a început sã scrie la vârsta de 18 ani s-a bucurat de un succes rãsunãtor. Una din primele sale scrieri a apãrut într-un ziar idiş şi a fost semnatã Shalom Alehem ( ebraicã pentru ‘’pace vouã’’) de unde i-a rãmas şi  pseudonimul care l-a fãcut cunoscut peste tot în lume.

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.