La Jubileul de 65 de ani al Teatrului Evreiesc vin Stele ratacitoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-jubileul-de-65-de-ani-al-teatrului-evreiesc-vin-stele-ratacitoare/

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena şi Lvov). Chiar dacã Reizl şi Leibl îşi împlinesc destinul artistic, pe lângã ei se desfãşoarã numeroase poveşti de viaṭã care nu îşi gãsesc împlinirea.

 

Autorul, Şalom Alehem, este emblematic pentru scrierile în limba idiş. Deşi a început sã scrie la vârsta de 18 ani s-a bucurat de un succes rãsunãtor. Una din primele sale scrieri a apãrut într-un ziar idiş şi a fost semnatã Shalom Alehem ( ebraicã pentru ‘’pace vouã’’) de unde i-a rãmas şi  pseudonimul care l-a fãcut cunoscut peste tot în lume.

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

15
/11
/17

„Maestrul și Margareta” este una dintre cărțile mele de căpătâi, așadar am așteptat cu nerăbdare (și emoție) să văd spectacolul Bulgakov 17, oferit de Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

15
/11
/17

Spectacolul de dans contemporan DORIANse întoarce la Teatrul Odeon, pentru încă o reprezentație, pe 19 noiembrie, de la ora19:30, la Sala Studio. După această reprezentație, DORIAN continuă turneul național pe scena Teatrului Național din Tîrgu-Mureș, unde spectacolul este programat pe 27 noiembrie.

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

15
/11
/17

Într-o comedie romantică și total anapoda, cinci personaje din Bucureștiul interbelic își caută perechea ideală. Cu un umor delicat, actorii Oana Pellea, Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki și Istvan Teglas revin în luna noiembrie, la ARCUB, într-o nouă reprezentație excepțională a spectacolului de teatru „Idolul și Ion Anapoda”, scrisă de George Mihail Zamfirescu și adaptată de regizoarea Mariana Cămărășan.

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

13
/11
/17

An de an, Teatrul „Ioan Slavici” aduce în fața spectatorilor săi, cu prilejul Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, poveştile clasice ale scenei, în montările unor regizori care au făcut istorie în teatrul românesc și nu numai.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.