La multi ani Angela Similea, Mirabela Dauer şi Margareta Pâslaru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-angela-similea-mirabela-dauer-si-margareta-paslaru-2/

Astăzi le sărbătorim pe trei dintre cele mai valoroase cântăreţe de muzică uşoară din România: Angela Similea, Mirabela Dauer şi Margareta Pâslaru.

Un articol de Petre Ivan|9 iulie 2018

Angela Similea, Mirabela Dauer și Margareta Pâslaru s-au născut în aceeași zi, 9 iulie, și sub aceeași stea norocoasă, care le-a desenat o carieră fără egal, transformându-le în adevărate legende ale muzicii ușoare românești.

Mirabela Dauer

Mirabela Dauer este un nume în muzica românească ce nu mai are nevoie de vreo prezentare. Printre cele mai iubite piese ale Mirabelei se numără: „Ce-mi place mie”, „La primăvară” (Iuliu Merca), „Ești visul meu”, „Taina nopții”, „De ce nu-mi spui că mă iubești”, „Te-aștept să vii”, „Bine-ai venit, iubire”, „Eu cred în dragoste”, „Mulțumesc iubită mamă”, „Frunza mea albastră”, „Stai lângă fruntea mea”, „Morărița”.

Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru este cântăreaţă şi compozitoare de muzică uşoară şi muzică populară, compozitoare şi textieră, actriţă de teatru şi film. A ocupat primul loc în clasamentul de popularitate timp de 72 de luni la rând.

Artista  a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în 1958, acompaniată de Paul Ghentzer. Prima apariție în public, la vârsta de 4 ani și jumătate, a avut loc pe scena Operei în rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini.

Ca actriță, Margareta Pâslaru a jucat în numeroase filme, dintre care amintim: ”Fumatul strict oprit” (1961), ”Omul din umbră la soare” (1964), ”Mens sana in corpore sano” (1965), ”Împușcături pe portativ” (1967), ”BD la munte și la mare”, interpretă vocală „La Marea Neagră” (1971), ”Veronica” (1972), ”Veronica se întoarce” (1973), ”Expresul de Buftea” (1979), ”Moartea domnului Lăzărescu” (2005).

Angela Similea

Angela Similea, una dintre cele mai îndrăgite, frumoase și elegante cântărețe autohtone din anii ’70 – ’80, s-a îndrăgostit de muzică în copilărie după ce a ascultat-o, la un concert, pe Maria Tănase.

Primul succes l-a obținut în 1970, la Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, când a obținut Cerbul de Argint. Un an mai târziu, Angela Similea lansa șlagărul lui George Grigoriu, ”Amurgul”, cu care va obține premiul special al juriului la concursul Ancora Decinului din Cehoslovacia.

Au urmat  un loc 2, în 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, cu melodia ”Tu ești primăvara mea” de Florin Bogardo și premiul I la Festivalul Mamaia, în 1977,  pentru ”Un albastru infinit”, piesă compusă de Marcel Dragomir.

De-a lungul carierei a reușit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari și mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Țeicu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Marian Nistor, Florin Bogardo, Adrian Enescu, George Grigoriu.

Melodia „Să mori de dragoste rănită”, compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată „melodia secolului al XX-lea” de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

Foto: Angela Similea, Mirabela Dauer şi Margareta Pâslaru – facebook

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.