La o aniversare Hariclea Darclée
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-o-aniversare-hariclea-darclee/

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2021

Sunt celebrate încă şi încă o dată gloria muzicii, gloria cântului, împreună cu cele mai frumoase voci ale noilor generaţii, cu miile de spectatori prezenţi de fiecare dată la Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării sau în teatru şi cu sutele şi sutele de mii de telespectatori.

De-a lungul anilor, aceste pasionante evenimente au readus în conștiinţa naţională şi internaţională numele Haricleei Darclée, prima soprană a lumii timp de trei decenii, magnetizând energii şi talente noi, venite să înveţe, să se autodepăşească, să aducă încântare oamenilor.

Această importantă ctitorie culturală, susţinută cu dăruire şi dragoste de brăileni, de autorităţile locale şi naţionale, ca și de presă, de radio şi de televiziune, onorează numele sopranei căreia compozitori de faimă i-au dedicat nu mai puţin de 13 opere, cântate de ea în premieră mondială, printre care La Wally de Catalani, Iris de Mascagni ori Tosca de Puccini.

„Scopul Festivalului şi al Concursului de Canto, scopul Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, a fost în ideea mea”, mărturisea Mariana Nicolesco încă de la prima manifestare, din 1995, „acela de a cinsti numele Haricleei Darclée, afirmând totodată şi valoarea trecutului nostru în muzica de operă. Şi asta, aprinzând în noile vocaţii flacăra perfecţiunii, transmiţând tinerelor generaţii adevăratele tradiţii ale artei cântului, ilustrate de ea, şi pe care le-am dobândit eu însămi de la maeştrii mei şi de la artiştii de seamă alături de care am apărut de atâtea ori pe scenele lumii”.

Fiecare seară, fiecare concert, fiecare recital, fiecare reprezentaţie de opera, ca și fiecare dintre conferințele prezentate de medicul foniatru Stephan Poen, doctor în muzicologie, a însemnat un omagiu adus, an de an, moştenirii muzicale naţionale şi universale.

Toate acestea se reflectă în cuvintele Directorului Festivalului de la Salzburg, Josef Hussek, care declara: „Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele la un nivel atât de înalt ca acela dedicat Haricleei Darclée. Această manifestare, creată de Mariana Nicolesco, e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat Festival al Muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică”.

Minunate sunt mesajele de pretutindeni venite în aşteptarea viitoarelor evenimente Darclée, iar acum, la aniversarea naşterii celebrei soprane, avem bucuria reîntâlnirii cu tinerii interpreţi și capodoperele muzicii la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée aşezate sub Înaltul Patronaj UNESCO. Astfel vom putea urmări Concertul de Gală intitulat În universul Haricleei Darclée joi, 10 iunie, la ora 22.00, la TVR3 şi Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării Gloria Cântului, Gloria Ţării, cu Orchestra Festivalului Darclée, Corul Filarmonicii George Enescu şi cu tinerele voci sub bagheta Maestrului Marco Balderi, cu toţii ovaţionaţi de un public entuziast, duminică, 13 iunie, de la ora 19.00, la TVR3.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

15
/04
/15

Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00, regina Traviatei Felicia Filip alege să fie alături de publicul bucureștean, într-o discuție intimă și relaxată, moderată de Emil Pantelimon și completată de acordurile muzicale ale violonistei Mihaela Mitrofan. Ediția primăvăratică a Trialogurilor vă așteaptă în Ceainăria ARCUB din str. Batiște nr. 14.