„La revedere, maestre!” – Franco Zeffirelli, maestru al operei, teatrului şi filmului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-revedere-maestre-franco-zeffirelli-maestru-al-operei-teatrului-si-filmului/

„La revedere, maestre”, a fost scris pe site-ul fundaţiei care îi poartă numele. După o lungă îndelungată cu boala, cineastul a murit pe 15 iunie, la Roma, la vârsta de 96 de ani. Scenarist, regizor de film, de teatru şi operă, producător, Franco Zeffirelli a fost unul dintre geniile artei care şi-a dedicat viaţa culturii.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2019

„Mă rog mult, îmi este teamă de moarte. Cred că, mai devreme sau mai târziu, nu mai pot bucura de această minune, nu voi vedea această frumuseţe”, spunea Zeffirelli, în ultimul său interviu.

Franco Zeffirelli, născut pe 12 februarie 1923, la Florenţa a fost regizor, scenarist şi producător italian de film, televiziune şi operă, ale cărui creaţii cinematografice au devenit de referinţă.

Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema” (1947), „Bellissima” (1951) şi „Senso” (1952).

În 1968, a regizat filmul „Romeo şi Julieta”, care i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar filmul său din 1967 „Îmblânzirea scorpiei”, cu Elizabeth Taylor şi Richard Barton în distribuţie, este una dintre cele mai cunoscute adaptări cinematografice ale piesei de teatru omonime scrise de William Shakespeare.

Miniseria de televiziune „Iisus din Nazareth” (1977) a întrunit aprecieri unanime din partea criticilor şi publicului. A primit a doua nominalizare la Oscar, în 1983, pentru scenografia şi decorurile filmului „La Traviata”.

A semnat, între altele, filme ca „Fratello sole, sorella luna” (1972), „The Champs” (1979), „Jane Eyre” (1996), „Hamlet” (1990), „Tea with Mussolini” (1999) şi „Callas Forever” (2002).

El este unul dintre cei opt italieni nominalizaţi la Oscar, ceilalţi fiind Federico Fellini, Pietro Germi, Michelangelo Antonioni, Gillo Pontecorvo, Bernardo Bertolucci, Roberto Benigni şi Lina Wertmüller.

A fost premiat cu BAFTA, cu două premii Primetime Emmy, cu cinci trofee David Di Donatello, între care unul onorific. Trofee onorifice a mai primit la festivalurile de la Karlovy Vary şi Palm Springs.

Zeffirelli a semnat 25 de filme – lungmetraje de ficţiune, de televiziune, documentare şi scurtmetraje – şi a regizat actori precum Judi Dench, Elizabeth Taylor, Richard Burton, William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Cher, Mel Gibson, Glenn Close, Fanny Ardant şi Jeremy Irons.

A primit, în 1962, un premiu Tony special pentru scenografia şi regia spectacolului „Romeo şi Julieta” montat la Teatrul Old Vic. Anul următor, în 1963, a fost nominalizat la premiile Tony pentru design scenic („Dama cu camelii/ The Lady of the Camellias”).

Foto: Franco Zeffirelli – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.