„La revedere, maestre!” – Franco Zeffirelli, maestru al operei, teatrului şi filmului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-revedere-maestre-franco-zeffirelli-maestru-al-operei-teatrului-si-filmului/

„La revedere, maestre”, a fost scris pe site-ul fundaţiei care îi poartă numele. După o lungă îndelungată cu boala, cineastul a murit pe 15 iunie, la Roma, la vârsta de 96 de ani. Scenarist, regizor de film, de teatru şi operă, producător, Franco Zeffirelli a fost unul dintre geniile artei care şi-a dedicat viaţa culturii.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2019

„Mă rog mult, îmi este teamă de moarte. Cred că, mai devreme sau mai târziu, nu mai pot bucura de această minune, nu voi vedea această frumuseţe”, spunea Zeffirelli, în ultimul său interviu.

Franco Zeffirelli, născut pe 12 februarie 1923, la Florenţa a fost regizor, scenarist şi producător italian de film, televiziune şi operă, ale cărui creaţii cinematografice au devenit de referinţă.

Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema” (1947), „Bellissima” (1951) şi „Senso” (1952).

În 1968, a regizat filmul „Romeo şi Julieta”, care i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar filmul său din 1967 „Îmblânzirea scorpiei”, cu Elizabeth Taylor şi Richard Barton în distribuţie, este una dintre cele mai cunoscute adaptări cinematografice ale piesei de teatru omonime scrise de William Shakespeare.

Miniseria de televiziune „Iisus din Nazareth” (1977) a întrunit aprecieri unanime din partea criticilor şi publicului. A primit a doua nominalizare la Oscar, în 1983, pentru scenografia şi decorurile filmului „La Traviata”.

A semnat, între altele, filme ca „Fratello sole, sorella luna” (1972), „The Champs” (1979), „Jane Eyre” (1996), „Hamlet” (1990), „Tea with Mussolini” (1999) şi „Callas Forever” (2002).

El este unul dintre cei opt italieni nominalizaţi la Oscar, ceilalţi fiind Federico Fellini, Pietro Germi, Michelangelo Antonioni, Gillo Pontecorvo, Bernardo Bertolucci, Roberto Benigni şi Lina Wertmüller.

A fost premiat cu BAFTA, cu două premii Primetime Emmy, cu cinci trofee David Di Donatello, între care unul onorific. Trofee onorifice a mai primit la festivalurile de la Karlovy Vary şi Palm Springs.

Zeffirelli a semnat 25 de filme – lungmetraje de ficţiune, de televiziune, documentare şi scurtmetraje – şi a regizat actori precum Judi Dench, Elizabeth Taylor, Richard Burton, William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Cher, Mel Gibson, Glenn Close, Fanny Ardant şi Jeremy Irons.

A primit, în 1962, un premiu Tony special pentru scenografia şi regia spectacolului „Romeo şi Julieta” montat la Teatrul Old Vic. Anul următor, în 1963, a fost nominalizat la premiile Tony pentru design scenic („Dama cu camelii/ The Lady of the Camellias”).

Foto: Franco Zeffirelli – facebook

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.