„La revedere, maestre!” – Franco Zeffirelli, maestru al operei, teatrului şi filmului
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-revedere-maestre-franco-zeffirelli-maestru-al-operei-teatrului-si-filmului/

„La revedere, maestre”, a fost scris pe site-ul fundaţiei care îi poartă numele. După o lungă îndelungată cu boala, cineastul a murit pe 15 iunie, la Roma, la vârsta de 96 de ani. Scenarist, regizor de film, de teatru şi operă, producător, Franco Zeffirelli a fost unul dintre geniile artei care şi-a dedicat viaţa culturii.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2019

„Mă rog mult, îmi este teamă de moarte. Cred că, mai devreme sau mai târziu, nu mai pot bucura de această minune, nu voi vedea această frumuseţe”, spunea Zeffirelli, în ultimul său interviu.

Franco Zeffirelli, născut pe 12 februarie 1923, la Florenţa a fost regizor, scenarist şi producător italian de film, televiziune şi operă, ale cărui creaţii cinematografice au devenit de referinţă.

Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema” (1947), „Bellissima” (1951) şi „Senso” (1952).

În 1968, a regizat filmul „Romeo şi Julieta”, care i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar filmul său din 1967 „Îmblânzirea scorpiei”, cu Elizabeth Taylor şi Richard Barton în distribuţie, este una dintre cele mai cunoscute adaptări cinematografice ale piesei de teatru omonime scrise de William Shakespeare.

Miniseria de televiziune „Iisus din Nazareth” (1977) a întrunit aprecieri unanime din partea criticilor şi publicului. A primit a doua nominalizare la Oscar, în 1983, pentru scenografia şi decorurile filmului „La Traviata”.

A semnat, între altele, filme ca „Fratello sole, sorella luna” (1972), „The Champs” (1979), „Jane Eyre” (1996), „Hamlet” (1990), „Tea with Mussolini” (1999) şi „Callas Forever” (2002).

El este unul dintre cei opt italieni nominalizaţi la Oscar, ceilalţi fiind Federico Fellini, Pietro Germi, Michelangelo Antonioni, Gillo Pontecorvo, Bernardo Bertolucci, Roberto Benigni şi Lina Wertmüller.

A fost premiat cu BAFTA, cu două premii Primetime Emmy, cu cinci trofee David Di Donatello, între care unul onorific. Trofee onorifice a mai primit la festivalurile de la Karlovy Vary şi Palm Springs.

Zeffirelli a semnat 25 de filme – lungmetraje de ficţiune, de televiziune, documentare şi scurtmetraje – şi a regizat actori precum Judi Dench, Elizabeth Taylor, Richard Burton, William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Cher, Mel Gibson, Glenn Close, Fanny Ardant şi Jeremy Irons.

A primit, în 1962, un premiu Tony special pentru scenografia şi regia spectacolului „Romeo şi Julieta” montat la Teatrul Old Vic. Anul următor, în 1963, a fost nominalizat la premiile Tony pentru design scenic („Dama cu camelii/ The Lady of the Camellias”).

Foto: Franco Zeffirelli – facebook

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.