Labirintul de cianotipie Share, Tag or Dye Again ajunge pentru prima dată în Timișoara pe 8 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/labirintul-de-cianotipie-share-tag-or-dye-again-ajunge-pentru-prima-data-in-timisoara-pe-8-iunie/

Share, Tag or Dye Again, cea de-a doua iteraţie a proiectului derulat de Asociaţia Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociaţia Culturală Marginal, îşi continuă călătoria din 2023 la Timişoara iar vernisajul va avea loc pe 8 iunie, începând cu ora 18:00, la spaţiul artist-run Lapsus (Splaiul Peneş Curcanul nr. 3, etajul 1, studio 23).

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2023

În cadrul evenimentului de deschidere, publicul timișorean va putea interacționa cu instalația colectivă și imersivă, iar de la ora 18:30, în cadrul unui tur ghidat realizat de Sabina Suru, directorul artistic al proiectului, aceștia pot afla mai multe despre proiectul Share, Tag or Dye Again. Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 20 iunie și se va putea vizita de joi până sâmbătă în intervalul orar: 18:00-19:00 sau prin programare via mesaj pe pagina Facebook Lapsus.

De asemenea, cei curioși de tehnici de fotografie alternativă sunt invitați să participe la un workshop gratuit susținut de Sabina Suru, pe data de 10 iunie, între orele 12:00 – 14:00, la spațiul Digital:Canvas\. Workshopul este destinat publicului larg de orice vârstă, cu sau fără cunoștințe în domeniul fotografiei, iar înscrierile pentru cele 10 locuri disponibile se pot face la adresa de email: [email protected].

Share, Tag or Dye Again (re)deschide discuția despre social media ca mediu de consum pentru artă și sondează cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii vs. timpul petrecut pentru creație. În urma noului apel lansat anul acesta, 313 artiști din 34 de țări de pe 6 continente au înscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalații colective care pune din nou întrebarea: în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă?

Ediția din 2023 a proiectului implică și o componentă extinsă de cercetare și experiment, în colaborare cu Institutul Național De Cercetare-Dezvoltare Pentru Textile și Pielărie, alături de Dr. Elena Badea, cu focus asupra unor adaptări ale cianotipiei pe o serie de materiale sustenabile, dezvoltate de institut.

Instalația Share, Tag or Dye Again a avut o primă oprire la galeria Camera din Cluj și își  continuă drumul în luna iunie la Timișoara, în iulie la Experimental Photo Festival din Barcelona și în septembrie la 2/3 galeria din București. Vizitatorii fiecăreia dintre expoziții vor avea ocazia de a experimenta cianotipia în câte un workshop deschis publicului, iar detalii despre desfășurarea acestora vor fi disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artiștilor români și internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.