Lămpi, scaune, biciclete, veselă şi alte obiecte „Made in CZ, Found in RO”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lampi-scaune-biciclete-vesela-si-alte-obiecte-made-in-cz-found-in-ro/

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2017

Obiectele expuse sunt variate, atât din punct de vedere al perioadei în care au fost produse, cât şi al designului sau rolului acestora într-o gospodărie.Ce veţi putea vedea în cadrul expoziţiei? Vă vom oferi doar câteva exemple, iar pe restul le veţi descoperi şi admira la faţa locului.

Veioza electrica de masa Elektrosvit a fost produsă în anul 1970 în fabrica Svatobořice. Istoria companiei a început în comuna Svatoborice în 1906, când a fost construită o fabrică pentru producția de mici produse metalice. Apoi, în 1910, producția a început să se concentreze asupra sobelor pe gaz lampant și, mai presus de toate, a lămpilor pe gaz și kerosen, pe care compania a început treptat să le exporte aproape în întreaga lume. La expoziție puteți vedea o lampă de bachelită pentru suprafete plane cu așa-numitul gât de gâscă din metal. În prezent, de exemplu, compania a reconstruit sistemele complete de iluminat ale fabricii chimice românești Azomureș.

Produsele de curăţenie Silicon Polish Trio 3 / Polish Q6, apărute în 1983, au fost produse de Druchema, care a fost fondată în 1951 la Praga și de-a lungul anilor a devenit cea mai mare cooperativă chimică din Cehia și un producător recunoscut de produse cehe de calitate. Este încă una dintre puținele companii care până acum au rămas pe deplin în mâinile proprietarilor cehi.

Uleiul pentru bronzat cu efect repelent produs de fabrica Alpa – Velké Meziříčí vine cu un prospect ataşat pe care scrie următoarele: Pentru vacanţa de vară, zile însorite, şederi lângă iazuri, râuri, cascade, dar şi în pădure, oriunde este frumos şi nu doriţi să vă stricaţi buna dispoziţie, nu doriţi să fiţi înţepaţi de insecte, este de bun augur să folosiţi uleiul de bronzat „378“ cu efect repelent.

Un produs foarte familiar, pe care unii dintre noi încă îl păstrăm este lanterna electrică manuală MY DAY, produsă de Děčín din 1986. În 1911 Paul Schmidt a pus bazele tradiției de a produce lanterne în nordul Boemiei. În 1946, compania a fost naționalizată și a devenit parte din întreprinderea de stat Bateria Slaný și apoi împreună cuîntreprinderea KOH-I-NOOR s-a transformat în Děčín 9. Programul de producție s-a bazat pe producția de lanterne de buzunar. După 1990, compania s-a separat sub numele de Daymoon ca o întreprindere de stat independentă, iar mai târziu ca societate pe acțiuni. Lanterna expusă a fost proiectată în jurul anului 1960.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Foto: Made in CZ, Found in RO – Mihai Trandafir, Raluca Dumitru

 

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.