Laureații concursului “DRUMUL SPRE CELEBRITATE”, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-concursului-drumul-spre-celebritate-pe-scena-salii-radio/

Aşa cum şi-a obişnuit publicul şi în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în faţa publicului pe câţiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din ţară şi din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2016

Miercuri, 3 februarie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI, îi veți aplauda pe câștigătorii celei de-a VI-a ediţii a evenimentului – derulate în aprilie 2015, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia.

Cei trei soliști sunt: flautistul ȘTEFAN DIACONU (premiul I), din toamna anului 2015 masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga – Danemarca, specializarea flaut, violoncelistul ALEXANDRU TOTAN (premiul al II-lea), student în anul IV la Universitatea Națională de Muzică București și pianistul IONUȚ GABRIEL DIACONU (premiul al III-lea), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu București.

Laureații au fost aleși de un juriu alcătuit din muzicologul Oltea Șerban Pârâu, dirijorul Tiberiu Soare şi Sebastian Gheorghiu – director Excesmusic, după ce finaliștii parcurseseră cinci etape de concurs.

Repertoriul serii de la Sala Radio va reuni trei partiuri:Beethoven – Concertul în do major pentru pian și orchestră nr. 1, Saint Saens – Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră și Sebastian Androne: „certo, con flauto” pentru flaut, orchestră de coarde și percuție – lucrare interpretată în primă audiție absolută. Sebastian Androne este laureatul ediției a XIV-a a Concursului Internațional “George Enescu”, secțiunea Compoziție, pentru partitura sa simfonică intitulată “Tektonum / motto: Every act of creation is first of all an act of destruction”. Parteneri ai evenimentului de la Sala Radio sunt Asociația Pro Valores și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

„DRUMUL SPRE CELEBRITATE” este un eveniment educațional organizat de Radio România Cultural, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia “Pro Valores”, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic. Iniţiator şi coordonator al proiectului: Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural.

Flautistul Ștefan Diaconu a studiat pianul și apoi flautul la Colegiul Naţional de Arte “OCTAV BĂNCILĂ” din IAŞI, a fost apoi student la Universitatea Națională de Muzică București, iar în prezent este masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga – Danemarca, specializarea flaut. A beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, a participat la mai multe cursuri de măiestrie susținute de:  Jean Claude Gerard, Michael Cox și Gergely Bodoky, colaborează cu Filarmonica ”George Enescu”, Filarmonica din Pitești și Camerata Regală.

Violoncelistul Alexandru Totan s-a născut într-o familie de muzicieni și a început studiul violoncelului la 7 ani cu unchiul sau, Dan Totan. De asemenea, și-a perfecționat tehnica violoncelistică și cu maestrul  Aurel Niculescu. A absolvit Liceul de Muzică “George Enescu” din București, în prezent fiind student în anul IV la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. A câștigat mai multe premii naționale și a avut diverse recitaluri și înregistrări în București, solo și în formație de trio.

Pianistul Ionuț Gabriel Diaconu a obținut mai multe premii la concursuri precum Concursul Național de Pian “Tinere Talente” București, Concursul Internațional de Interpretare “George Georgescu” – Tulcea, Concursul Național de Pian “Carl Czerny” – Piatra Neamț. Tânărul muzician a fost deja invitat să cânte în recitaluri organizate la Muzeul Național “George Enescu”, la Muzeul Cotroceni (în cadrul manifestărilor dedicate zilei liceului), la Institutul Maghiar Balassi – București etc. În 2014 a participat la un curs de măiestrie susținut de pianistul rus Eduard Kunz.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet .

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu