Laureații Galei Premiilor UNITER pentru anul 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-galei-premiilor-uniter-pentru-anul-2019/

Peste 350 de artişti, profesionişti din lumea culturală, parteneri, apropiaţi ai fenomenului teatral au fost prezenţi luni la cea de-a 28-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, la Craiova.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2020

Pentru ca publicul să se bucure din plin de acest moment special, începând cu ora 21.30 s-a transmis live pe pagina de Facebook a UNITER sosirea pe covorul roșu, la casa Bibescu, a unora dintre cei mai apreciați artiști români ai momentului. De la ora 22.30, ceremonia acordării Premiilor UNITER a putut fi urmărită în direct pe TVR1, Radio România Cultural și online pe www.tvrplus.ro, www.uniter.ro și preluată de pagina de Facebook a UNITER.

Gala a avut loc la Craiova, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea teatrului craiovean „Marin Sorescu”, într-un spațiu deosebit, în aer liber, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”. Iată premiile!

Premiul Președintelui UNITER a fost acordat TEATRULUI NAȚIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc.

Premiul a fost ridicat de ALEXANDRU BOUREANU, directorul Teatrului Național Craiova.

Premiul pentru debut:

ANDREI CHIFU, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Premiul pentru întreaga activitate – scenografie: CONSTANTIN CIUBOTARIU

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar:

PUȘA DARIE, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Premiu special pentru video mapping: ANDREI COZLAC

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar:

CRISTIAN GROSU, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Premiul pentru cea mai bună scenografie:

CRISTINA MILEA, pentru scenografia spectacolului „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucureşti

Premiul pentru întreaga activitate – actriță: RODICA MANDACHE

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:

LUCIAN IONESCU, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti.

Premiul pentru întreaga activitate – actor: MIRCEA RUSU

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete a fost acordat FESTIVALULUI „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA”, EDIȚIA 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție” organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova.

Premiul a fost ridicat de ADRIANA TEODORESCU, directoarea Teatrului Colibri.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal:

ANCA HANU, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

PREMIU GĂZDUIT:

Premiul British Council a fost acordat COMPANIEI DE TEATRU GIUVLIPEN, pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice.

Premiul a fost ridicat de actrița MIHAELA DRĂGAN.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV:

Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR).

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

Premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2019:

ANA SORINA CORNEANU, pentru piesa „Hai să vorbim despre viață!”

Premiul de Excelență:

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții. Premiul a fost ridicat de MARINA CONSTANTINESCU, directorul FNT.

Premiul pentru întreaga activitate – critică și istorie teatrală: MYA LIONTESCU

Premiul pentru critică de teatru: OANA CRISTEA GRIGORESCU

Premiul special pentru machiaj de scenă: MINELA POPA

Premiul special pentru o activitate de șase decenii în editarea cărții de teatru:

VIORICA ROZALIA MATEI

Ioana Marchidan

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans:

LINOTIP – CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC

Premiul a fost ridicat de coregrafa și dansatoarea IOANA MARCHIDAN.

Premiul pentru întreaga activitate – regie: DRAGOȘ GALGOȚIU

Premiul pentru cea mai bună regie:

EUGEN JEBELEANU, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Compagnie des Ogres.

De pe scena Galei, Ion Caramitru a anunțat că, începând cu ediția a 28-a a Galei UNITER, premiul pentru cea mai bună regie va purta numele regizorului Lucian Pintilie.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol:

Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Au prezentat premii și au anunțat câștigători live sau virtual: Miruna Berescu (directoarea Festivalului de Film Anonimul), Mihail Genoiu (Primarul Municipiului Craiova), Puiu Antemir, Marcel Iureș, Dragoș Buhagiar, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Radu Afrim, Bogdan Gheorghiu (Ministrul Culturii), Camelia Ene (CEO MOL România), Romanița Ionescu, Ovidiu Buluc (Președintele Fundației „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc), Cristina Maria Olteanu (director regional Raiffeisen Bank),

Nigel Bellingham (directorul British Council România), Lari Giorgescu, Vlad Drăgulescu, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Emil Boroghină, Dorina Păunescu, Andrea Gavriliu, Claudiu Bleonț, Ludmila Patlanjoglu, Gina Șerbănescu, Anca Ungureanu (UniCredit Bank), Lia Manțoc, Sergiu Nistor (consilier prezidențial) și Ion Caramitru (președintele UNITER)

Dragoș Galgoțiu

JURIILE GALEI

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru:

Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu, Călin Ciobotari.

Juriul Galei care au decis câștigătorii:

Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță), Cristina Rusiecki (critic de teatru)

Juriul concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2019”:

Marina Constantinescu, Adriana Popescu, Dan C. Mihăilescu.

PARIUL PUBLICULUI

(În urma votului online pe https://www.uniter.ro/pariul-publicului-la-gala-premiilor-uniter-2020/)

Debut: CONSTANTIN RADU TUDOSIE

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Frumoasa adormită şi trezită”

Cel mai bun spectacol de teatru TV: „Furtuna”

Critică de teatru: OANA CRISTEA GRIGORESCU

Cea mai bună scenografie: IRINA MOSCU

Cea mai bună actriță în rol secundar: ALINA ROTARU

Cel mai bun actor în rol secundar: CRISTIAN GROSU

Cea mai bună actriţă în rol principal: OANA PREDESCU

Cel mai bun actor în rol principal: LUCIAN IONESCU

Cea mai bună regie: EUGEN JEBELEANU

Cel mai bun spectacol: „Familia Addams”

Regia spectacolului: BOBI PRICOP

Scenografia și imaginea: IRINA MOSCU

Video design: LES ATELIERS NOMAD

Filmări și montaj: DEOCHI PRODUCTION

Muzica live: KARPOV NOT KASPAROV

Voice over: VLAD CRAIOVEANU

Foto: Andrei Gîndac

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.